Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstaje Stowarzyszenie Aqua Trust zrzeszające producentów i operatorów filtrów do wody

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-09-2012, 14:23

Stowarzyszenie Aqua Trust za jedno ze swoich głównych zadań uważa popularyzację urządzeń filtrujących jako nie tylko oszczędniejsze niż butle galonowe rozwiązanie dla firm produkcyjnych, biur i organizacji handlowych, a także gospodarstw domowych, ale korzystniejsze logistycznie i łatwiejsze w użyciu.

Wybrano zarząd tymczasowy, który ma w terminie do 13 grudnia 2012 r. przygotować projekt Statutu, założenia budżetowe i program działania. Szefem Tymczasowego Zarządu wybrany został Daniel Tuszko, prezes firmy Rosa Sp. z o.o., członkami zostali Piotr Wajs i Jarosław Wojtkiewicz, skarbnikiem Paweł Dyzert. Funkcję komunikacji zewnętrznej, w tym PR, powierzono firmie AKB Consulting Adam Bogacz.

W Polsce kategoria urządzeń filtrujących do wody jest dopiero na początkowym etapie, ale dość szybko korzyści ekonomiczne, wygoda, ekologia powinny przyśpieszyć rozwój tej kategorii kosztem butli. Sprzedaż urządzeń filtrujących do wody może też wpływać na wody butelkowane. Niektóre z urządzeń filtrujących nowej generacji wytwarzają wodę gazowaną o wysokiej jakości, co będzie konkurencją dla wielu marek wód butelkowanych.

W Europie Zachodniej od kilku lat obserwujemy silny wzrost sprzedaży urządzeń filtrujących do wody (POU) kosztem tzw. galonów, czyli butli o pojemności 19 litrów. Jak podaje firma konsultingowa Zenith International w 2011 r. w systemie water coolers (butle o poj. 19 litrów) sprzedano 1,2 mld litrów wody. Łączna ilość butli o poj. 19 litrów i urządzeń filtrujących wodę w Europie Zachodniej wyniosła w 2011 r. aż 2.718.710 sztuk, z czego już 40 proc. stanowiły urządzenia filtrujące. Rynek urządzeń filtrujących w Europie Zachodniej powiększył się w 2011 r. o 8,1 proc. osiągając 1.088.810 sztuk. Zenith International ocenia, że do 2016 r. rynek urządzeń filtrujących (POU) powiększy się do ilości 1.526.090 sztuk osiągając 48,3 proc. łącznej ilości urządzeń filtrujących i butli galonowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (14)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • CZARNY 02-10-2012, 20:08:
CZARNY

Woda z kranu ? dobre sobie, chyba jakiś żart, pamiętam jak moi dziadkowie zatruli się tą wspaniałą wodą,aż znaleźli się w szpitalu.I co wy na to mądrale.
Pewnie znowu chcecie nabić sobie kasy do portfelików,powodzenia.
A tak swoją drogą to ciekaw jestem kim są i co uprawnia tych członków stowarzyszenia do jego utworzenia.
  • świadomy 28-09-2012, 12:45:
Sprawa wygląd w skrócie tak, że zgadza się, iż stare rury powodują zanieczyszczenie wody, która ze "źródła" wypływa w postaci w 100% odpowiedniej do spożycia bezpośredniego. Filtry, i to zarówno te pod zlewem jak i np. w dystrybutorach właśnie oczyszczają wodę z cząsteczek stałych (np. żelazo, piasek itd) oraz zapachu chloru. Według mnie największą zaletą jest po prostu wygoda i to, że nie trzeba "przewalać" ciągle butli po biurze. Latem często do mnie nie dowozili butli tłumacząc, że na koniec dnia była planowana dostawa i nie zdążyli.. a u mnnie jest produkcja i naprawdę ludzie sporo piją. W każdym razie woda jest smaczniejsza, nie wiem czy zdrowsza od butelkowej ( nie znam sie na tym,) i mamy spokój.
  • Joanna K. 27-09-2012, 11:51:
Oj kobieto, kobieto...
Wiem, ze "zakochanego w butlach" nic nie przekona, ale warto próbować. Woda z Filtrów i przepompowni jest doskonała, do tego stopnia, ze można ją pić prosto z kranu (bez przegotowania, bo to niczemu nie służy). Problem jest w starych rurach, które mają dużo brudu, tzw. mechanicznego. Pomarańczowa woda to może być duża ilość żelaza. W dystrybutorach z filtrami chodzi o oczyszczenie jej z tych brudów.
W Polsce normy związane z woda butelkową zostały kilka lat temu bardzo obniżone. Praktycznie każdy pan Wiesio, może zarejestrować firmę z wodą i ja sprzedać lejąc bezpośrednio ze swojego ujęcia wody. Zanim zdecydowaliśmy się na zmianę dystrybutorów szef polecił mi mocno zgłębić temat, więc sporo się naczytałam.
Wiem, ze butle powinny być utylizowane po 25 napełnieniach. W Polsce często jest to ponad 100 napełnień, dopóki butla nie pęknie u klienta (u nas pękła 2 razy, zalewając biuro). Poza tym butle są za każdym razem czyszczone ciężką chemia, która od środka powoli acz systematycznie uszkadza butle i część chemii pozostaję w mikro uszkodzeniach. Dodatkowo rozwijają się tam drobnoustroje, które potem pijemy. Nie ma możliwości skontrolować jakość wody w każdej butli :).
Nie bez powodu lobby butlowe w europie zachodniej się załamuję. W kilku krajach wręcz zakazano używania butli w miejscach użyteczności publicznej, żeby nie truć ludzi. Zachęcam Panią Izabel do zagłębienia się w temat i poczytania choć trochę zanim zacznie się wygłaszać opinie. Służę linkami do artykułów.

Zobacz wszystkie komentarze (14)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH