Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawie 100 producentów rogali świętomarcińskich otrzymało certyfikaty

  • Autor: PAP
  • Data: 05-11-2012, 13:08

97 wypiekających rogale świętomarcińskie firm cukierniczych z terenu Wielkopolski może to robić zgodnie z prawem. W poniedziałek w Poznaniu ich przedstawiciele otrzymali potwierdzenia uzyskania prawa do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem UE.

Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków 11 listopada, w dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Od 2009 r. rogale rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.

Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.

"Co roku w zakładach sprawdzany jest cały proces produkcji rogali, czy są one wykonywane z ciasta półfrancuskiego i białego maku. Dzięki potwierdzeniom umieszczonym w witrynach sklepowych klienci będą wiedzieli, że sprzedawane tam rogale są certyfikowane" - powiedział w poniedziałek Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Jak dodał, dokumentu nie otrzymała jedna z firm, która przy wytwarzaniu rogali zamiast białego maku użyła maku niebieskiego. W tym roku przy okazji 11 listopada wielkopolskie firmy cukiernicze wyprodukują 600 ton rogali.

"Aby mieć pewność, że wybierany rogal jest dobry, klient powinien sprawdzić, czy wewnątrz jest biały mak i czy półfrancuskie ciasto +listkuje+. Oczywiście poza wszystkim trzeba być pewnym, że wytwórca ma certyfikat" - powiedział Koperski.

Produkcja rogali już ruszyła, bo część wypieków rozprowadzana jest przez internet, w ramach współorganizowanej przez miasto kampanii alleRogal. W ten sposób rogale trafiają m.in. do Anglii, Niemiec, Czech, na Cypr i do Australii.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust specjalne rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zdcx 06-11-2012, 12:32:
Ale będzie znowu wyżerka!!! PYSZNE SĄ TE ROGALE!!! Tylko trzeba jeść świeże a nie kilkudniowe...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH