REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes SCKiLRP: Cukiernie mają szansę na rozwój jeśli postawią na jakość i własne sklepy

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 16-11-2012, 12:32
Prezes SCKiLRP: Cukiernie mają szansę na rozwój jeśli postawią na jakość i własne sklepy
Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP

Szansą dla małych cukierni na dalszy rozwój jest postawienie na jakość, własne receptury i zwiększanie swojej rozpoznawalności na lokalnym rynku. Przyszłością cukiernictwa są także własne sklepy-kawiarnie - uważa Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP.

REKLAMA

- Dla rzemieślnictwa cukierniczego, jak i piekarskiego, jedyną możliwością rozwoju jest produkowanie wyrobów według własnych receptur, w oparciu o naturalne surowce, atrakcyjnych wizualnie i smakowo dla klienta, aby chciał jeszcze raz po nie wrócić. W ciągu najbliższych kilku lat dla piekarzy rzemieślniczych będzie się liczyła jakość i jeszcze jakość, która da im możliwość bycia na rynku rozpoznawalnym - mówi Leszek Truskolawski, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Poza tym, przyszłością cukiernictwa jest własna sieć sklepów, ale muszą to być sklepy-kawiarnie, gdzie można nie tylko kupić, ale zjeść ciastko i wypić kawę - dodaje.

Jak mówi, powszechny dostęp do technologii półproduktów - gotowych mieszanek - powoduje, że cukiernik staje się podwykonawcą stosując półprodukty gotowe. W ten sposób gubi się prawdziwe cukiernictwo - rzemiosło. - Do tej pory w każdej cukierni ciastko, czy pączek smakowały inaczej, ale jeśli będziemy produkowali wykorzystując te same mieszanki, to wszystkie będą smakowały tak samo - tłumaczy.

- Moja firma ma około 90 proc. receptur własnych i cały czas wymyślamy nowe produkty. Współpracujemy z naszymi dostawcami, np. owoców przetworzonych, wymagając od nich by produkowali z jak najmniejszym udziałem konserwantów lub bez konserwantów. Jest to produkt na pewno droższy, ale klient szuka takiego produktu, który byłyby dla niego produktem ciekawym smakowo i zdrowotnie - dodaje prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP.

Jego zdaniem, nikt nie jest w stanie określić, ile dokładnie zakładów cukierniczych jest na rynku.

- GUS ujmuje jako cukiernie także sklepy, które tak się nazywają. Natomiast w ubiegłym roku Główny Inspektor Sanitarny podał, że w Polsce jest około 4,5 tys. ciastkarni i około 6,5 tys. piekarni. My oceniamy, że około 90 proc. tych piekarni produkuje jeszcze ciastka - mówi Leszek Truskolawski.

Nie wiadomo też, ile jest obecnie lodziarni. Szef Stowarzyszenia ocenia, że w poprzednim systemie, cukierni i lodziarni było w sumie 16 tys. Jednak bardzo dużo przedsiębiorstw ubyło. - Kilka lat temu były powszechnie zamykane lodziarnie. Teraz znów lodziarnie są otwierane, ale koszty uruchomienia lodziarni są tak wielkie, że przy tej rentowności jest to prawie nieopłacalne - tłumaczy Leszek Truskolawski.

Przeczytaj także:

Prezes SCKiLRP: Zagrożeniem dla cukierni są sieci handlowe i konkurencja ze strony piekarni

Prezes SCKiLRP: Oceniamy, że w tym roku upadnie w sumie około 300 cukierni i piekarni

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH