Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SCKiLRP: Zagrożeniem dla cukierni są sieci handlowe i konkurencja ze strony piekarni

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 14-11-2012, 16:39
Prezes SCKiLRP: Zagrożeniem dla cukierni są sieci handlowe i konkurencja ze strony piekarni
Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP

Producenci branży cukierniczej nie są w stanie konkurować z sieciami handlowymi, które oferują produkty masowe po niskiej cenie - mówi Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Jego zdaniem, rentowność branży cukierniczej jest bardzo niska i nie przekracza 5 proc.

Prezes SCKiLRP, ostatni sezon dla lodów był bardzo słaby, nie tylko z przyczyn pogodowych, ale też z powodu decyzji zakupowych klienta. - Wciąż mówi się o kryzysie i o tym, że będzie coraz gorzej. Natomiast lody i wyroby ciastkarskie są wyrobami klasy premium, więc nie kupujemy ich na co dzień - mówi Leszek Truskolawski.

- Rozpiętość cen jest bardzo duża między wyrobami, które można znaleźć w sieciach, także dyskontowych, a tymi, które oferują rzemieślnicy w swoich cukierniach. Cukiernik nie jest w stanie konkurować z produktami w sieci i produkować dla sieci, które żądają ogromniej ilości produktów przy bardzo niskiej cenie i często bardzo niskiej jakości. Przy dostarczaniu do sieci często nie zostaje już zysku dla producenta, bo rentowność naszej branży jest bardzo niska i nie przekracza 5 proc. - dodaje.

Jego zdaniem, coraz większą konkurencja dla cukierni stają się piekarnie, które produkują nie tylko pieczywo, ale też wyroby cukiernicze. - Widzimy wiele zagrożeń ze strony piekarni, bo około 90 proc. piekarni produkuje wyroby ciastkarskie, o czym wcześniej w ogóle nie było mowy - ocenia.

Jak tłumaczy, cukiernie silnie odczuwają wzrost kosztów stałych, takich jak koszty pracy, czy energii. Wśród surowców, najbardziej odczuwalny jest wzrost cen jaj.

- Typowe cukiernictwo wyznacza się ilością świeżych jajek użytych do produkcji. W mojej firmie zużywamy jajek przynajmniej dwa razy tyle, licząc w kilogramach, co cukru. Poza tym, cukier w ostatnim roku staniał, natomiast jajka drożeją - mówi Leszek Truskolawski.

- Cukier dla cukiernika to nie jest obecnie problem. Większym kosztem dla producentów są jajka, a drugim pod tym względem surowcem - produkty mleczarskie - masło, śmietana, twarogi. Mąka jest także na dalekiej pozycji kosztowej - dodaje.

Przeczytaj także:

Prezes SCKiLRP: Oceniamy, że w tym roku upadnie w sumie około 300 cukierni i piekarni

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ciastek 16-11-2012, 11:07:
Zmowa na rynku jaj! Są dzisiaj dokładnie 300% droższe niż przed rokiem, a pasze są w tej samej cenie, ktoś to potrafi wyjaśnić?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH