Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sona: Spodziewam się wzrostu spożycia ryb

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-01-2013, 12:36
Prezes Sona: Spodziewam się wzrostu spożycia ryb
Marian Nawrot, prezes Sona Sp. z o.o.

W najbliższych latach spodziewamy się wzrostu spożycia ryb w Polsce. Po okresie stagnacji, wreszcie polscy konsumenci zdają się dostrzegać korzyści płynące z diety rybnej. Zwiększyła się również dostępność ryb na rynku detalicznym, bo poza hipermarketami i typowymi sklepami rybnymi można zaopatrzyć się w ryby świeże również w dyskontach i supermarketach - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marian Nawrot, prezes Sona Sp. z o.o.

Podkreśla, że świeże ryby do swojej oferty może w tej chwili wprowadzić każdy sklep, dzięki nowoczesnemu sposobowi pakowania w MAP. - Innym zjawiskiem, które obserwujemy, a które pozwala nam z optymizmem patrzeć w przyszłość jest fakt, że coraz częściej po ryby sięgają młodzi ludzie. Jedzenie ryb robi się modne - uważa Marian Nawrot.

Jego zdaniem, kurcząca się z różnych przyczyn dostępność ryb morskich stymuluje wzrost udziału ryb hodowlanych. - Dlatego coraz więcej Sona oferuje klientom takich ryb jak łososie, pstrągi, karpie, tołpygi, dorady, labraksy czy krewetki gotowane. Ryby, które pakujemy w MAP, umożliwiają podanie klientom półproduktu gotowego do wrzucenia na patelnię. Takie właściwości jak estetyczne, szczelne opakowanie, rodzinne porcje, zachęcają klientów do zakupu. Niestety barierą pozostaje cena, w dalszym ciągu mięso, zwłaszcza drobiowe, wygrywa cenowo z rybami - ubolewa prezes firmy Sona.

Dużą pomocą w propagowaniu spożycia ryb są różnego rodzaju kampanie promocyjne. Uważa, iż klienci chętnie chłoną każdą informację o rybach, o ich pochodzeniu i o sposobach ich przyrządzania. Jednak jego zdaniem jakość reklam jest jednak różna. Nie jest dobrym zjawiskiem sytuacja, kiedy reklamę jednego rodzaju ryby kieruje się przeciwko innym, również cennym gatunkom. Branża rybna ma tak dużo substytutów np. w branży mięsnej, że taki czarny PR jest strzałem do własnej bramki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mariola warszawa 28-01-2013, 10:36:
poprawcie jakosc i nie badzcie wiecej w rasff, bo polacy juz wiedza co to rasff. wiecej szacunku dla swoich klientow
  • Kamil Łódź 26-01-2013, 17:22:
Spożycie ryb na pewno wzrośnie tyle że nie ryb od firmy Sona.
Poprawcie jakość to spożycie wzrośnie.
  • abc 26-01-2013, 16:42:
eksport rośnie
a ja zwiększyłem spozycie ryb kosztem czerwonego mięsa ... i jakoś zyję ;)

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH