Produkty rolne coraz droższe. Ceny herbaty, kakao, cukru i soków najwyższe od lat

Kryzys żywnościowy dotknął już nie tylko lunche i kolacje, ale i śniadania. Ceny herbaty, kakao i cukru sięgnęły w ostatnich tygodniach poziomów niewidzianych od lat. Gwałtownie rośnie też cena soku pomarańczowego. Wśród "śniadaniowych" składników tylko cena mleka pozostaje niska - pisze The Financial Times.
Herbata jest najdroższa w historii, kakao od 30 lat, cukier od 28 i pół lat, a kawa od prawie jedenastu. Sok pomarańczowy jest najdroższy od 15 miesięcy. Ten gwałtowny skok cen składników spożywczych kontrastuje z bessą na rynku surowców rolniczych, takich jak pszenica, ryż, soja i kukurydza.
Według Emmanuela Jayeta, szefa działu analiz rynku surowcowego w Societe Generale w Paryżu, ta rozbieżność cen dobrze pokazuje, że w grę wchodzą fundamenty, a nie jedynie spekulacyjna gra, która winduje ceny wszystkich surowców. Analitycy i dealerzy twierdzą, że to zakłócenia w dostawach, a nie silny popyt na żywność, windują ceny "miękkich" surowców.
Jak twierdzi Nicholas Snowdown, analityk Barclays Capital w Londynie, „miękkie" surowce łączy fakt, że ich produkcja jest skoncentrowana w krajach rozwijających się. Dodaje przy tym, że kraje te - w większości położone w tropikalnych regionach świata - są bardziej podatne na zakłócenia produkcji wynikające z pogody, konfliktów, braku kredytów lub niezdolność farmerów do zareagowania na wzrost cen.
Co więcej, produkcja miękkich surowców jest skoncentrowana w niewielkiej grupie krajów, w związku z czym jest bardziej prawdopodobne, że zakłócenia podaży będą miały większy wpływ na ceny. Dobrym przykładem jest tu kakao - na Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghanę przypada 60 procent światowej produkcji.
Na rynku herbaty hossa wynika z wywołanych przez jednoczesną suszę zniszczeń w uprawach na głównych rynkach eksportowych. Produkcja w Kenii, Sri Lance i Indiach spadła w tym roku o średnio 10-20 procent, windując ceny herbaty do najwyższego poziomu w historii.
Benchmarkowa cena najlepszej herbaty, w skrócie BP1, wzrosła w październiku do rekordowego poziomu 5,02 dolara za kilogram, co oznacza skok o 70 procent w porównaniu ze styczniem. W przeciwieństwie do innych miękkich surowców, herbatą nie handluje się na rynkach kontraktów terminowych, a biznes opiera się na fizycznej wymianie, co oznacza, że większość inwestorów finansowych nie korzysta na hossie.
Wzrost cen kakao ma jeden podstawowy powód: Wybrzeże Kości Słoniowej, które dostarcza 40 procent światowego ziarna, miało w tym roku kiepskie zbiory. Dodatkowo, pomimo dobrej pogody dealerzy boją się, że starzejące się drzewa dostarczą w sezonie 2009-10, który zaczyna się w tym miesiącu, jeszcze mniejsze zbiory.
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!