Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Kassay, prezes I.D.C Holding: Prawdziwą sztuką jest utrzymanie jak najmniejszych wzrostów cen słodyczy

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-09-2011, 15:39
Prof. Kassay, prezes I.D.C Holding: Prawdziwą sztuką jest utrzymanie jak najmniejszych wzrostów cen słodyczy
Prof. dr hab. Stefan Kassay, prezes I.D.C. Holding

W ostatnim czasie zanotowaliśmy około 400-proc. wzrost cen kakao, 120-proc. mąki, ale to jeszcze nie koniec podwyżek tego surowca, a cukier zdrożał jeszcze bardziej. Koszty rzeczywiście wzrosły do takiego stopnia, że prawdziwą sztuką jest utrzymanie jak najmniejszych wzrostów cen słodyczy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, prof. dr hab. Stefan Kassay, prezes I.D.C. Holding, słowackiego producenta słodyczy.

Jak twierdzi profesor Kassay, aby poradzić sobie z takimi podwyżkami, trzeba pracować na "żywym organizmie" jakim jest firma. - Początek i koniec jest jasny, ale w środku jest firma i tylko tam można znaleźć te środki, których nam brakuje. W takich sytuacjach, jak obecna, trzeba przede wszystkim poprawić organizację pracy, "odchudzić" produkcję i zasoby oraz zastosować osiągnięcia tej nauki, jaką jest ekonomia, w praktyce - tłumaczy prezes I.D.C Holding.

Dodaje, że kiedyś było tak, że dzięki operacji finansowej można było wiele uzyskać, ale obecnie ta zasada nie obowiązuje. - Teraz można naprawdę wiele uzyskać, jedynie poprzez "wyskrobywanie" tego na poszczególnych etapach produkcji - mówi prof. dr hab. Stefan Kassay.

Przykładem z pracy słowackiej firmy jest zmiana struktury zatrudnienia. Jak mówi prezes, pracownicy I.D.C. Holding mają coraz wyższe kwalifikacje.

- Od tego zaczęła się moja przygoda z pisaniem książek naukowych - robiłem przewodnik, jak taką zmianę przeprowadzić. I muszę powiedzieć, że jestem przykładem dla wielu firm, które nie mają naukowców na czele - komentuje.

Dzięki wielu naukowym wskazówkom, mimo kryzysu surowcowego, IDC Holding podwyższyło ceny produktów niewiele - tyle, ile wzrosła inflacja. - Ale dostawcy podnieśli ceny znacząco - zaznacza prof. Stefan Kassay.

- Wiele osób pyta mnie, czy nasza firma spełni plany, które sobie założyła na ten rok. Odpowiedź jest prosta: "Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, żeby ich nie spełniła. Proszę zatem na nas polegać." Mówię to śmiało, obserwując rosnącą sprzedaż wafelków Horalky i pozostałych naszych słodyczy w Polsce i na innych rynkach - komentuje prezes.

Jak mówi, w Polsce marki spółki są na razie słabo rozpoznawalne, ale I.D.C Holding liczy, że w najbliższej przyszłości się to zmieni. - Nie jestem jednak zwolennikiem wydawania olbrzymich sum na marketing. Po co mam promować produkt, jeśli nie nadążam z wyprodukowaniem takiej ilości, na jaką jest popyt? - zastanawia się retorycznie.

Spółka I.D.C. Holding s.a. jest największym słowackim producentem słodyczy i różnego rodzaju pieczywa cukierniczego. Rocznie wytwarza i sprzedaje ponad 30 tys. ton wyrobów, osiągając obrót przekraczający 2,5 miliarda koron słowackich.

Na polskim rynku od 10 lat działa oddział I.D.C. Polonia SA. Firma planuje dalsze inwestycje i wprowadzanie na rynek kolejnych produktów. Flagowymi produktami firmy są wafelki Horalky, cukierki ziołowe Verbena, oraz żelki, lizaki i batony dedykowane dzieciom. Sieć aktywnej dystrybucji IDC Polonia SA obejmuje teren całego kraju. Spółka działa na niezależnym rynku hurtowym i detalicznym. Współpracuje z m.in. sieciami: Tesco, Eurocash, Auchan, Kaufland, Makro, Real, Intermarche, Polomarket, Żabka, Stokrotka czy Carrefour.

W ostatnim czasie w Polsce ukazała się książka prof. Kassay'a "Przedsiębiorstwo i przedsiębiorczość".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czekoladaaa-praca 09-10-2011, 14:39:
Szukam inwestora-( najlepiej producenta słodyczy) do realizacji projektu promującego Polskie słodycze, stworzenia nowych innowacyjnych produktów regionalnych(słodycze). Lub proszę o kontakt Firmy poszukujące pracownika ds rozwoju w branży słodycze. Posiadam ponad 6 letnie doświadczenie w tej branży oraz wielką pasję do czekolady ;-)))
Proszę o kontakt czekolada-praca@10g.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH