REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Wawer: Potrzebujemy więcej kwasów Omega-3. Musimy jeść ryby

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-02-2011, 12:34
Prof. Wawer: Potrzebujemy więcej kwasów Omega-3. Musimy jeść ryby

W diecie brakuje nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. W związku z tym, że ich źródłem są ryby, potrzebna jest kampania społeczna, zachęcająca Polaków do spożywania ryb - uważa prof. dr hab. Iwona Wawer z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.

REKLAMA

Zmiana sposobu żywienia człowieka, jaka nastąpiła na przestrzeni 10 tys. lat nie jest, zdaniem prof. Wawer, korzystna. - Zmiany w diecie znacznie przyspieszyły w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Wzrosło spożycie tłuszczów nasyconych, oraz tłuszczów trans i tzw. Omega-6. Spadło natomiast spożycie tłuszczów Omega-3 - ostrzega Iwona Wawer. - Nasz przewód pokarmowy, jak i cały organizm, nie jest przyzwyczajony do tak dynamicznych modyfikacji diety - podkreśla.

Kilka tysięcy lat temu, tłuszcze Omega-3 występowały w mięsie dzikich zwierząt. - Jednak obecnie, kiedy zwierzęta hodowlane są karmione paszą, zazwyczaj na bazie soi, zmienił się im skład kwasów tłuszczowych w organizmie - tłumaczy profesor. - Według zaleceń dietetyków, powinniśmy spożywać rocznie 10-11 kg. ryb. Polacy jedzą dwa razy za mało - akcentuje.

Zwraca uwagę, że kwasy Omega-3 spełniają bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. - Zwiększają przepuszczalność błony komórkowej komórek, co powoduje, że mogą one zostać lepiej odżywione. Zatem można je nazwać pewnego rodzaju panaceum, ponieważ „płynność" jest potrzebna wszystkim komórkom do prawidłowego funkcjonowania - mówi prof. Wawer. - Niedobory kwasów Omega-3 łatwo zaobserwować na skórze. Jeśli ich brakuje, skóra jest sucha, pojawiają się wypryski itp. - wskazuje.

Akcentuje, że kwasy Omega-3 chronią skórę przed uszkodzeniami przez ultrafiolet, aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne. Ich pozytywne działanie jest potwierdzone badaniami, w ramach których odkryto także, że kwasy te korzystnie wpływają na pracę serca, oraz mózgu.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dorsz 07-02-2011, 11:58:
To takie walenie truizmem po oczach. Typu: ryby są zdrowe (ok 20 lat temu tak, za parszywej komuny,nomen omen, bo była to polska ryba), mleko ma duzo wapnia (wiec dawajmy dzieciom sztucznie barwione i nackane tluszczem serki firmy wiadomo jakiej) i najlepsze margaryna na mozg dla dzieci. Bo oczywiscie masło jest fe. A tak po prostu masło ma miej pieniedzy na reklame i jest mniej oplacalne dla koncernów. No ale jak madry czlowiek zazwyczaj to mowi,wiec to musi byc prawda. Aktor,profesor,dietetyk.....szkoda gadać
  • eRZet 07-02-2011, 09:48:
no właśnie nikt nie powie, że w rybie z zanieczyszczonej wody i do tego poddanej obróbce cieplnej omega-3 prawie nie występuje. najwięcej kwasu jest w siemieniu lnianym, ale widocznie producenci mają małą siłę przebicia...
  • Dorsz 04-02-2011, 19:35:
Dorsz przegapił niuans,przeprasza ale zdania nie zmienia. Amen

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH