Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Prof. Wawer: Potrzebujemy więcej kwasów Omega-3. Musimy jeść ryby

W diecie brakuje nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. W związku z tym, że ich źródłem są ryby, potrzebna jest kampania społeczna, zachęcająca Polaków do spożywania ryb - uważa prof. dr hab. Iwona Wawer z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.

Prof. Wawer: Potrzebujemy więcej kwasów Omega-3. Musimy jeść ryby

Zmiana sposobu żywienia człowieka, jaka nastąpiła na przestrzeni 10 tys. lat nie jest, zdaniem prof. Wawer, korzystna. - Zmiany w diecie znacznie przyspieszyły w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Wzrosło spożycie tłuszczów nasyconych, oraz tłuszczów trans i tzw. Omega-6. Spadło natomiast spożycie tłuszczów Omega-3 - ostrzega Iwona Wawer. - Nasz przewód pokarmowy, jak i cały organizm, nie jest przyzwyczajony do tak dynamicznych modyfikacji diety - podkreśla.

Kilka tysięcy lat temu, tłuszcze Omega-3 występowały w mięsie dzikich zwierząt. - Jednak obecnie, kiedy zwierzęta hodowlane są karmione paszą, zazwyczaj na bazie soi, zmienił się im skład kwasów tłuszczowych w organizmie - tłumaczy profesor. - Według zaleceń dietetyków, powinniśmy spożywać rocznie 10-11 kg. ryb. Polacy jedzą dwa razy za mało - akcentuje.

Zwraca uwagę, że kwasy Omega-3 spełniają bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. - Zwiększają przepuszczalność błony komórkowej komórek, co powoduje, że mogą one zostać lepiej odżywione. Zatem można je nazwać pewnego rodzaju panaceum, ponieważ „płynność" jest potrzebna wszystkim komórkom do prawidłowego funkcjonowania - mówi prof. Wawer. - Niedobory kwasów Omega-3 łatwo zaobserwować na skórze. Jeśli ich brakuje, skóra jest sucha, pojawiają się wypryski itp. - wskazuje.

Akcentuje, że kwasy Omega-3 chronią skórę przed uszkodzeniami przez ultrafiolet, aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne. Ich pozytywne działanie jest potwierdzone badaniami, w ramach których odkryto także, że kwasy te korzystnie wpływają na pracę serca, oraz mózgu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Iwona Wawer RSS ALERT    /    Warszawski Uniwersytet Medyczny RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    kwasy tłuszczowe omega-3 RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Dorsz 2011-02-04 13:44:25
    Panie Psorze tylko u nas ni ma juz dorsza baltyckiego jest za to syf z Chin/ jakie to zdrowie? Kazdy wie jak działaja i skad sciagaja ryby polskie przedsiebiorstwa rybne. A Unia Socjalistyczna wykonczyla polskiego rybaka. Wiec mów Pan prawde a nie tylko pod zleconko.
  • Tuńczyk do Dorsza 2011-02-04 14:39:12
    Po pierwsze - chyba \"Pani Profesor\"? Iwona to imię żeńskie. Po drugie: całe szczęście są jeszcze miejsca na ziemii, gdzie można złowić zdrową rybę. Są też miejsca zanieczyszczone, była o tym mowa na wykładzie Iwony Wawer na warsztatach \"Fakty i Mity o żywności i żywieniu\". Do ryb trzeba podchodzić na spokojnie.
  • Dorsz 2011-02-04 19:35:12
    Dorsz przegapił niuans,przeprasza ale zdania nie zmienia. Amen
  • eRZet 2011-02-07 09:48:54
    no właśnie nikt nie powie, że w rybie z zanieczyszczonej wody i do tego poddanej obróbce cieplnej omega-3 prawie nie występuje. najwięcej kwasu jest w siemieniu lnianym, ale widocznie producenci mają małą siłę przebicia...
  • Dorsz 2011-02-07 11:58:51
    To takie walenie truizmem po oczach. Typu: ryby są zdrowe (ok 20 lat temu tak, za parszywej komuny,nomen omen, bo była to polska ryba), mleko ma duzo wapnia (wiec dawajmy dzieciom sztucznie barwione i nackane tluszczem serki firmy wiadomo jakiej) i najlepsze margaryna na mozg dla dzieci. Bo oczywiscie masło jest fe. A tak po prostu masło ma miej pieniedzy na reklame i jest mniej oplacalne dla koncernów. No ale jak madry czlowiek zazwyczaj to mowi,wiec to musi byc prawda. Aktor,profesor,dietetyk.....szkoda gadać

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.243.26.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.