REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Restauracje zarobią na Walentynkach

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 14-02-2009, 09:27

Restauracyjni poeci układają menu z afrodyzjaków. Kto nie lubi okazywać uczuć w tłumie, powinien dziś zostać w domu - czytamy w Rzeczpospolitej.

REKLAMA

W menu warszawskiej restauracji Gar: łosoś na sałacie z granatem albo carpaccio, przegrzebki, halibut i „Zarumieniony mus z Baileysa w obłokach purpurowych". W restauracjach raczej nie ma co liczyć dziś na stolik, wchodząc z ulicy. Bez rezerwacji nie ma kolacji.

- Panowie są tego dnia bardzo szczodrzy, chcą też się pokazać przed swoimi partnerkami, dają spore napiwki - mówi zadowolony Konrad, kelner z Poznania.

Restauracje, licząc na tłumy, zastrzegają, że w walentynki nie obowiązują zwyczajowe promocje, jak choćby gratisowa kawa.

- Nasze restauracje proponują specjalne miłosne menu oparte na afrodyzjakach pochodzących oczywiście z krajów, których kuchnie oferujemy. Zainteresowanie jest duże, praktycznie od tygodnia nie mamy wolnych miejsc, ale można spróbować. Czasami jest szansa na dostawienie stolików - mówi Ewa Brzuszkiewicz z firmy Kręgliccy Restauracje i Catering, która prowadzi m.in. Absynt, Chianti, El Popo czy Meltemi.

Oferta z roku na rok jest coraz większa. Dzisiaj specjalne walentynkowe menu ograniczone jest jedynie zasobnością portfela. Restauratorzy wykazują się też inwencją, komponując kartę z dań smacznych i w kolorze czerwonym. Na gości czeka też muzyka na żywo, buduarowe dekoracje, miłosna poezja czy nawet dobra wróżka.

I tak w warszawskich Klimatach Kulinarnych na zakochanych czeka łosoś ze szparagami, czerwone spaghetti Arabiata oraz na deser tort biszkoptowy z musem migdałowym. A wróżka Gaja przygotuje przejedzonym optymistyczne przepowiednie.

Z kolei w Al Pomodoro już od 6 lutego trwają dni miłosnych uniesień. W karcie Strzała Amora, Przysmak Wenus (awokado nadziewane łososiem wędzonym, serkiem mascarpone z chilli i orzechami włoskimi). Ponadto Czara rozkoszy (Bisque z homara) oraz Tajemnica Don Juana. Co kryje to danie, nie powiem. Zdradzę tylko, że patronami pizzy są Romeo & Julia.

W restauracji La Boheme dania kryją się pod wyznaniami. „Chyba pasujemy do siebie" to duet marynowanego tuńczyka i tatara z krewetek z salsą z mango i awokado. Natomiast tajską zupę z karmelizowanym bananem zapowiada fraza „Atmosfera staje się coraz bardziej pikantna".

Często restauratorzy proponują walentynkowe zestawy, żeby nie rozpraszać gości kalkulacjami przy wyborze np. przystawek. Cena wiadoma z góry, więc nie przekroczymy budżetu.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH