Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie sprzedaż ciemnych i specjalnych piw z regionalnych browarów

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 27-01-2012, 13:45
Rośnie sprzedaż ciemnych i specjalnych piw z regionalnych browarów
60 proc. piwoszy deklaruje się jako zwolennicy piw jasnych, a 23 proc. preferuje niepasteryzowane

Regionalne browary wchodzą na rynek z kolejnymi markami, coraz chętniej wpasowując się w najsłabiej zagospodarowany, a bardzo perspektywiczny segment. Chcą zarabiać nie tylko na najbardziej popularnym w Polsce piwie jasnym, lecz także na piwach ciemnych i specjalnych, np. smakowych - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Z szacunków Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że ich sprzedaż zwiększa się nawet o 20 proc. rocznie, a więc dwa razy szybciej rośnie niż cały rynek mniejszych producentów, nie mówiąc już o wielkich koncernach, takich jak Kompania Piwowarska czy Grupa Żywiec, które w ubiegłym roku musiały pogodzić się ze spadkami sprzedaży rzędu 5 - 6 proc.

Rosnąca sprzedaż nowych marek piwnych oznacza powolne zmiany w preferencjach klientów regionalnych browarów. Z danych firmy ARC Rynek i Opinia wynika, że 60 proc. piwoszy deklaruje się jako zwolennicy piw jasnych, a 23 proc. preferuje niepasteryzowane.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zenek 11-02-2012, 23:02:
Żal mi ludzi z knajp co podpisują umowy wyłącznościowe z KP za telewizor 40 cali za 1000 zł ;)
  • AST 03-02-2012, 20:36:
DOBRZE ŻE ROŚNIE. JAKOŚC PIWA Z TYCH, POZNANIA I ZYWCA TAK SIĘ POGORSZYŁA, ŻE SZOK. TAKI TREND MA MIEJSCE JUZ OD 5 LAT. OPANOWALI RYNEK I DAWALI BYLE CO. TAK SPADŁA KONSUMPCJA PIWA. ODBUDOWA POTRWA 10 LAT.
  • regionalnesmaki 29-01-2012, 08:58:
Co znaczy dobre? W czym ma się niby ta "dobroć" przejawiać? W Polsce dużo lokalnych browarów potrafi warzyć dobre lub bardzo dobre piwo, ale nijak nie może się przebić do świadomości konsumenckiej. W dodatku, jeśli dane piwo zdobędzie popularność to jego jakość zacznie się obniżać, bo pokusa zawsze będzie, a żadnych zasad czy norm zachowywania jakości (tak jak w przypadku oznaczeń geograficznych, o których tu wielokrotnie pisałem czy nawet znaku "Jakość Tradycja")nie ma.
Lokalnych browarów jest obecnie po prostu za dużo, za dużo chłamu i za dużo oszustów na rynku. Konsument musiałby w ciemno kupować piwa, czasami po 5-6 złotych i na własnym żołądku się przekonywać czy dane piwo jest ohydne czy dobre. Dlatego, prędzej czy później, taki konsument wróci do koncernów. Ja już od dawna nie kupuje pseudo-regionlanych piw, bo nie mam zamiaru wyrzucać pieniędzy w ciemno. Z drugiej strony, lubię dobry smak, dlatego lubię takie wynalazki jak Jagiełło.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH