Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Royal Unibrew chce z Łomżą podbić również zachodnią Polskę

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 19-08-2010, 08:23
Royal Unibrew chce z Łomżą podbić również zachodnią Polskę

Właściciel piwnej marki Łomża planuje od przyszłego roku zacząć aktywnie podbijać zachodnią część kraju. Royal Unibrew Polska daje sobie na to dwa lata - czytamy w Rzeczpospolitej.

Obecnie udziały Łomży w piwnym rynku przekraczają 4 proc. Zarząd spółki Royal Unibrew Polska zakłada, że rozwój dystrybucji w kolejnych regionach zwiększy je do 8 - 9 proc.

Jak informuje Rzeczpospolita od stycznia do lipca tego roku sprzedaż Royal Unibrew Polska była o 12 proc. wyższa niż w ubiegłym roku. W tym czasie o 14 proc. zwiększyła się sprzedaż marki Faxe a o 28 proc. Łomży - wszystko dzięki niepasteryzowanej wersji tego piwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • armaco@vp.pl 07-11-2010, 23:41:
Nic w tym dziwnego jezeli piwo zawiera jakieś gówno w sobie typu zwierzęcego jak podała ostatnio prasa.Zywiec Tyskie i np Lech nie różnią sie niczym oprócz ceny na półce w sklepie.
  • jubus 27-08-2010, 08:10:
Dziękuje za wyjaśnienie, niestety co koncern to koncern. Ostatnio często pijam Łomże niepasteryzowaną w małej butelce razem z Lipcowym, które jest u mnie tańsze o 40 groszy. Róznica jakościowa i smakowa między tymi piwami jest wyraźna i zauważalna na korzyść Lipcowego, a termin spożycia Lipcowego zazwyczaj się kończy we wrześniu (chodzi o piwa, które piłem w sierpniu), a Łomży w listopadzie, grudniu. Podobnie jest z Kasztelanem, dla mnie to piwo smakowo nie różni się od Łomży niepasteryzowanej, czyli bez rewelacji.
Ja nie twierdzę że Łomża nie jest dobra, na pewno mi bardziej smakuje niż wszystkie koncerniarki, łacznie z pseudoregionalną Perłą, ale powinno być jakieś rozróżnienie między piwem niepasteryzowanym-przemysłowym(typu Łomża czy Kasztelan)., a piwem niepasteryzowanym-browarowym (typu Noteckie, Lipcowe, Świeże, itd.), co więcej ja bym się domagał jakichś specjalnych oznaczeń na piwie, żeby ludzi nie wprowadzać w błąd, szczególnie jeśli piwo prawdziwie niepasteryzowane jest tańsze od koncernowego badziewia.
  • jankomuzykant 26-08-2010, 20:57:
Super jak super, niepasteryzowana na pewno jest dobra. A jeśli chodzi o konserwowanie nie będące pasteryzowaniem, to na stronie jest jakieś wyjaśnienie.

cyt. \"W nowej technologii, zamiast ogrzewać piwo do wysokiej temperatury stosujemy mikrofiltrację. Zainstalowaliśmy w łomżyńskim browarze nowy sprzęt, przeznaczony specjalnie do potrzeb produkcyjnych piwa niepasteryzowanego. Piwo to przechodzi przez specjalną membranę filtracyjną, która nie pozwala, aby jakakolwiek bakteria mogła dostać się do finalnego produktu.” opisuje Agata Czarnecka, Dyrektor Produkcji Royal Unibrew Polska.\"

Zobacz wszystkie komentarze (12)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH