Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sejm: Na ciastka nie będzie niższej stawki VAT

  • Autor: PAP
  • Data: 31-10-2010, 20:15
Sejm: Na ciastka nie będzie niższej stawki VAT

Nie wystarczy, by ciastka nie zawierały barwników i konserwantów, by były objęte preferencyjną stawką podatku VAT - uznali posłowie komisji finansów publicznych i negatywnie zaopiniowali Sejmowi senacką poprawkę zawierającą odpowiednie przepisy.

Do znowelizowanej we wrześniu ustawy o podatku od towarów i usług senatorowie zgłosili łącznie dziesięć poprawek. Debata nad nimi odbyła się w czwartek w Sejmie. Głosowanie - w piątek.

Sprawozdawca sejmowej komisji finansów publicznych Bożena Szydłowska (PO) wyjaśniła, że z tych dziesięciu poprawek komisja pozytywnie opiniuje osiem.

Pozostałe dwie dotyczą stawek VAT na ciastka i dla wypożyczalni video. Przyjmując poprawkę dotyczącą stawki podatku na ciastka Senat uznał, iż jedynie wyroby nie zawierające konserwantów lub barwników syntetycznych mogą korzystać z obniżonej stawki podatku.

"Zdaniem Senatu uzasadnione jest promowanie, również za pomocą preferencyjnej stawki podatku, zdrowszych wyrobów ciastkarskich" - napisali senatorowie w uzasadnieniu. Komisja finansów publicznych uznała jednak, że w takim wypadku należałoby dodać także termin przydatności poniżej 14 dni i zaopiniowała poprawkę do odrzucenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 11-02-2011, 03:32:
A co na to Beata Płonka. Jej mama prowadzi cukiernię. będzie lobbować za mamą ?
  • J.CH. 03-12-2010, 13:31:
Nasi poslowie nie maja wyobrazni spolecznej, przy ustanawiania prawa. Gdyby ja mieli, to wlasnie wyroby przetworzone bez dodatkow konserwujacych, barwnikow, polepszaczy a z dodatkiem surowcow funkcjonalanych winny miec stawke preferencyjna. Przeciez tu chodzi o profilaktyke zdrowotna, bo zywnosc ma zasadniczy wplyw na stan naszego zdrowia. A w szczegolnosci cukrzyca, ktora jest juz choroba powszechna. Sposob przetwarzania i zawarte w produkcie surowce, walor zywieniowy, powinny byc brane pod uwage a nie termin przydatnosci. Bo konserwowac mozna produkt w sposob naturalny, bez uszczerbku na jego walor zywieniowy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH