REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sekretarz generalny Polbisco: Zbyt drogi cukier może wywołać upadłości małych firm cukierniczych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 08-03-2012, 14:18
Sekretarz generalny Polbisco: Zbyt drogi cukier może wywołać upadłości małych firm cukierniczych
Na zdj. Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco, fot. Paweł Pawłowski/zelaznastudio.pl

Organizacje reprezentujące konsumentów oraz przemysłowych użytkowników cukru są za jak najszybszym uwolnieniem rynku cukru i oceniają, że zniesienie kwotowania spowodowałoby obniżenie ceny cukru. - Małe firmy przemysłu cukierniczego borykają się z trudnościami funkcjonowania na tym rynku, w tym wysokimi cenami surowca. Może to wywołać falę upadłości tych mniejszych producentów - mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco.

REKLAMA

Organizacje: Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Polbisco Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków oraz Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy" nie zgadzają się z zawartą w projekcie ministerstwa rolnictwa propozycją przedłużenia obowiązującej obecnie organizacji rynku cukru do 2020 roku.

Przypomnijmy, że Komisja Europejska zaproponowała zniesienie ograniczeń w produkcji cukru do roku 2015. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje, by kwotowanie utrzymać do 2020 roku.

- Stanowisko ministra rolnictwa ma na celu wyłącznie ochronę wąskiej branży, która produkuje cukier i ewentualnie producentów buraka cukrowego. Interesy wąskiej branży są przedkładane nad interesy wielu branż, które mają większe znaczenie zarówno dla eksportu, gospodarki, jak i zatrudnienia - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ.

Przedstawiciele producentów żywności oceniają, iż propozycja przedłużenia kwotowania rynku cukru do 2020 roku jest efektem lobby kilku dużych europejskich firm, do których należy większość unijnego rynku cukru.

- Oczekujemy od ministra rolnictwa uczciwej dyskusji i podjęcia uczciwej decyzji - mówi Andrzej Gantner.

Marek Przeździak zwraca uwagę, że obecne wysokie ceny cukru są efektem reformy rynku cukru, która miała na celu zwiększenie efektywności produkcji, a więc zmniejszenie kosztów i w rezultacie obniżenie ceny tego surowca. Planowany deficyt cukru miał być uzupełniany poprzez import z krajów rozwijających się.

- Tzw. reforma rynku cukru kosztowała Unię, czyli nas wszystkich ponad 10 mld euro. Tyle pieniędzy przeznaczono na restrukturyzację przemysłu cukrowniczego. Wspierano przemysł, by był bardziej efektywny, by teraz płacić za cukier mniej. Dzisiaj niedobór cukru na rynku unijnym szacujemy na ponad 3 mln ton w skali roku - mówi Marek Przeździak.

- Zgodnie z założeniami reformy rynku cukru w tym roku cena cukru powinna wynosić 404 euro za tonę, czyli około 1,60 zł za kg w hurcie. Tymczasem w ubiegłym roku były momenty, kiedy kosztował 6 zł. To pokazuje, że reforma nie działa - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH