Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Słońce najlepszym sprzedawcą piwa

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-07-2010, 20:48
Słońce najlepszym sprzedawcą piwa

Szczyt sezonu piwnego przypada na miesiące letnie, kiedy temperatury sa najwyższe i świeci słońce. W upalne dni najważniejsze jest, aby klient otrzymał piwo zimne. Należy zatem zadbać o sprawność lodówek w sklepach i systemów nalewania piwa w pubach i restauracjach - mówi Sebastian Tolwinski, rzecznik Grupy Żywiec.

Dla miesięcy zimowych współczynnik sezonowości zawiera się w przedziale 0,85-1,0 natomiast dla miesięcy letnich w przedziale 1,2-1,5 w zależności od produktu. - Zdecydowanie odczuwamy sezonowość sprzedaży piw Grupy Żywiec. Jest to najbardziej widoczne w regionach związanych z letnim wypoczynkiem. W ujęciu miesięcznym, około 8 proc. wolumenu rocznego sprzedajemy w miesiącach poza sezonowych a ok. 13 proc. w miesiącach sezonowych - mówi rzecznik Grupy Żywiec. - Z naszych doświadczeń wynika, że wzrost lub spadek średniej temperatury miesięcznej o 1 stopien C oznacza ok. 4 000 000 l wiecej lub mniej piwa sprzedanego na polskim rynku - poza miesiacami sezonowymi. Dla porownanania rocznie cała branza sprzedaje 35 mln hl piwa - tłumaczy. 

Deszczowa pogoda i niskie temperatury zmniejszają liczbę wyjazdow poza miasto, spotkań z przyjaciółmi przy grilu czy cheć wyjazdu na urlop - sytuacjom, którym nieodłącznie towarzyszy piwo. - Z całym przekonaniem można powiedzieć, że słońce jest najlepszym sprzedawcą piwa. Czerwiec 2009 był jednym z najgorszych pod względem pogodowym w ostatniej dekadzie. To własnie pogoda w połaczeniu z podwyżka akcyzy w marcu 2009 były głównymi przyczynami spadku sprzedazy piwa w Polsce o ponad 10 proc. - uważa Tołwiński. - Tendencja ta utrzymywała się jeszcze do niedawna - do czasu Open'er Festival w Gdyni nie mogliśmy się cieszyć dużą liczba dni słonecznych. Dopiero kilka dni temu sytuacja uległa poprawie - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Konsument 17-07-2010, 22:14:
Dopóki Żywiec produkowany był tradycyjnie z polskiego chmielu był jednym z najlepszych piw na świecie. Teraz gdy waży się go z produktów i półproduktów z zagranicy stał się sikaczem. Prawie robi różnicę.
  • obywatel 15-07-2010, 22:49:
Ale producent ,sprzedawca i skarb państwa na tym zarobi ,nie zapomnieć o "babci klozetowej" a nie jak piesek pod krzaczek lub za róg budki z piwem.
  • Smakosz 15-07-2010, 22:45:
Prawdziwe piwo chmielowe odpowiednio schłodzone jest prawdziwą ochłodą dla spragnionych konsumentów pragnących poczuć prawdziwy zapach chmielu a jego naturalna goryczka to ulga w zaspokojeniu pragnienia dla organizmu przegrzanego wysoką temperaturą.Piwo HA,HA,HA Polski sikacz i zaspokojenie pragnienia tego jeszcze nie było.Produkowane z ekstraktu chmielowego nawet schłodzone powoduje nadmierne siusianie i wciąga do nadmiernego picia ,żec można ululania się.Smacznego.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH