Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż single malt whisky w Japonii rośnie o 25 proc. rocznie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2012, 10:28

Rynek trunków alkoholowych w Japonii nie ogranicza się wyłącznie do sake i piwa. Od wielu lat rośnie również konsumpcja whisky. Cały rynek tego trunku w Japonii wynosi 75 milionów litrów i wart jest ponad 1,5 miliarda USD. Japończycy nie tylko importują słynną szkocką whisky, ale również od blisko stu lat sami ją u siebie produkują.

Według danych UK Scotch Whisky Association w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenia zrzeszającego producentów szkockiej whisky, export do kraju Kwitnącej Wiśni wzrósł aż o 74 proc. Większość stanowi tutaj blend whisky, jednak whisky typu single malt notuje również wzrost na poziomie 25 proc. rok do roku. Podobne wyniki podaje The Scotch Malt Whisky Society. - Japonia zajmuje trzecie miejsce na liście największych importerów whisky single cask, single malt pochodzących z The Scotch Malt Whisky Society - mówi Stephen Swinney, dyrektor The Scotch Malt Whisky Society w Polsce.

Japończycy nie tylko importują, ale również od blisko stu lat sami produkują whisky, zgodnie z recepturami produkcji szkockiej whisky. Na wyspach działa osiem destylarnii: Eigashima, Gotemba znana również jako Kirin, Haushu Higashi, Karuizawa, Miyagikyo, Yamazaki, Yoichi oraz najnowsza Chochibu otwarta w 2008 roku.

Do najbardziej znanych japońskich producentów whisky należą korporacje Nikka i Suntory, będąca liderem z blisko 50 proc. udziałem w rynku. Produkują one zarówno single malt jak i blend whisky. Japońska whisky zdobywała liczne nagrody w różnych kategoriach m.in. w konkursie organizowanym przez słynne, brytyjskie czasopismo „Whisky Magazine" oraz na prestiżowym konkursie International Spirits Challenge odbywającym się w również w Wielkiej Brytanii.

Jak wyjaśniają szkoccy eksperci dąb japoński wykorzystywany w produkcji beczek, w których leżakuje whisky, nadaje trunkowi specyficzny i wyjątkowy bukiet. The Scotch Malt Whisky Society posiada w swojej ofercie, na przykład 16 letnią japońską whisky z pojedyńczej beczki i pojedyńczego słodu tj. Japanese Malt Whisky.

Japońską przygodę z whisky rozpoczęli dwaj pionierzy: panowie Masataka Taketsuru i Shinjiro Tori. Taketsuru studiował i zdobywał doświadczenie w Szkocji, w najlepszych tamtejszych destylarniach. Na początku lat 20. XX wieku powrócił do domu i pomógł w otwarciu destylarni Yamazaki. W latach 30 odszedł i stworzył własną firmę, która jest obecnie znana jako Nikka. W ramach tej firmy działa destylarnia Yoichi na wyspie Hokkaido.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH