Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szef służby celnej: Alkohol sprzedawany w sklepach i restauracjach jest legalny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 06-12-2011, 15:01
Szef służby celnej: Alkohol sprzedawany w sklepach i restauracjach jest legalny
Największy udział w nielegalnym rynku alkohoklu ma alkohol odkażany.

Liczba spraw dotyczących nielegalnego alkoholu wykrywanego przez służbę celną i policję od kilku lat powoli rośnie - wynika z danych Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Największym problemem jest odkażony spirytus, który może być dużym zagrożeniem dla zdrowia. - Pozytywną informacją jest natomiast to, że alkohol sprzedawany w legalnych punktach jest bezpieczny - mówi Jacek Kapica, szef służby celnej i wiceminister finansów.

Jak informuje Jacek Kapica, w ciągu trzech kwartałów 2010 roku służby celne wykryły 3770 nieprawidłowości ujawniając 241 tysięcy litrów nielegalnych wyrobów. Za cały 2010 rok wykryto 4571 nieprawidłowości, w 2009 roku około 4000, a w 2008 roku 3373.

Natomiast Policja, w pierwszym półroczu 2011 roku, wszczęła 840 postępowań związanych z nielegalnym alkoholem, zabezpieczając ponad 143 tys. litrów alkoholu. W całym 2010 roku Policja ujawniła 220 tys. litrów alkoholu.

- Jest to alkohol ujawniony, na bazarach, targowiskach, w nielegalnych źródłach dystrybucji. W przypadku legalnych punktów nie ujawniamy alkoholu skażonego - możemy zapewnić, że alkohol sprzedawany w legalnych punktach sprzedaży, takich jak restauracje, bary i sklepy, pochodzi z legalnego źródła - mówi Jacek Kapica.

Jak poinformował wiceminister finansów, w tym roku Służba Celna przeprowadziła dwie akcje kontrolne: w kwietniu wraz z Inspekcją Handlową, a w listopadzie samodzielnie. Pobrano blisko 1100 próbek z lokali gastronomicznych i placówek handlowych, z czego ponad 700 było zbadanych na miejscu, a ponad 300 zostało wysłanych do laboratoriów.

- Okazało się, że zaledwie w 18 przypadkach było podejrzenie pozostałości odkażenia alkoholu - jest to ułamek procenta. To świadczy o tym, że system monitorowania obrotu legalnym alkoholem jest na tyle skuteczny, że uniemożliwia wprowadzanie nielegalnego alkoholu do legalnej dystrybucji,. Innymi słowy, zaopatrywanie się w alkohol w legalnej dystrybucji jest bezpieczne i pewne. Niebezpieczne jest natomiast kupowanie alkoholu z nielegalnych źródeł - na bazarach, targowiskach lub u dostawców indywidualnych - ocenia Jacek Kapica.

Jak ocenia szef Służby Celnej, na granicy reżim jest utrzymany i nie notuje się przemytu. Zgodnie z przepisami, każdy ma prawo przywieźć do kraju 0,5 litra wódki, 2 litry wina i 5 litrów piwa. - Działania policji i służby celnej koncentrują się na tym, by towar przywieziony w ramach zwolnień nie podlegał odsprzedaży na targowiskach przygranicznych - tłumaczy Jacek Kapica.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH