REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Tilapia jest jedną z pięciu najczęściej spożywanych ryb na świecie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-01-2013, 10:50
Tilapia jest jedną z pięciu najczęściej spożywanych ryb na świecie
W USA zjada się ponad 215 tys. ton tilapi rocznie

Z badania polskiego rynku rybnego przeprowadzonego w 2012 r. przez TNS OBOP wynika, że aż 80 proc. Polaków deklaruje, że przy zakupie ryb wyboru dokonuje przede wszystkim ze względu na świeżość (63 proc.) i cenę (51 proc.) produktu. Badania pokazują też, że już co dziesiąty ankietowany kupując ryby zwraca uwagę na miejsce ich pochodzenia. To wynik o wiele lepszy od tych sprzed kilku lat.

REKLAMA

Global Fish zleciło badania pokazujące ile Polacy są w stanie i chcieliby zapłacić za świeżą rybę. Okazało się, że poziom ceny oscyluje tylko nieco poniżej ekskluzywnej dorady (około 30 zł za kilogram).

Przedstawiciele Global Fish podkreślają, że oferowanie świeżej ryby i zwiększanie świadomości konsumentów co do niepodważalnych walorów smakowych i jakościowych oraz korzyści płynących ze spożywania mięsa świeżej (nie mrożonej) ryby jest jednym z głównych celów jakie stawia przed sobą spółka. - Oferując pełnowartościowe mięso ryb, którego struktura nie jest zniszczona, rozerwana w procesie mrożenia, mięso nie zawierające ości, smaczne i łatwe w przyrządzeniu, i co ważne zawierające niezbędne proteiny i doskonałą proporcję zawartości kwasów Omega3 w stosunku do zawartości tłuszczu, dajemy konsumentom doskonałą alternatywę - wyjaśnia Przemysław Pajcz dyrektor marketingu Global Fish.

Tilapia jest jedną z pięciu najczęściej spożywanych ryb na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych zjada się ponad 215 tys. ton tej ryby rocznie. W Polsce rynek rybny ma cały czas potencjał wzrostowy. Polacy zjadają średnio 12 kg ryb rocznie (w przeliczeniu na osobę). To niespełna połowa spożycia unijnego. Jednak wzrastająca świadomość żywieniowa Polaków i coraz większa dostępność dobrej jakości świeżego mięsa rybnego pozwala prognozować istotny wzrost konsumpcji.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sonia39 12-04-2013, 14:32:
najczęściej kupowana, bo Polacy kupują tylko to co najtańsze niezależnie od smaku i jakości a tilapia mozna karmić lisy, a nie ludzi
  • gryzoń 15-01-2013, 12:55:
a dlaczego P. Dyr. nie powiedział o wysokim poziomie kwasów Omega 6? Tilapia prawie nie ma Omega 3 . Cytuje za Wikipedią "Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi" !!!!!!!!!
  • tututu 15-01-2013, 11:32:
panga 2 heehhee jak ktos nie wie :) a ze zbieraja ja w chinach scieta i zdechla to juz nikt o tym nie pisze :)

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH