Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

To zły rok, będzie brakować karpia

  • Autor: PAP
  • Data: 13-11-2010, 11:32

Do 25 listopada będą trwać odłowy świątecznego karpia na 55 stawach w gminie Przygodzice (Wielkopolska). Na kilka dni odłowy wstrzymały nadmierne stany wód - poinformował współwłaściciel Gospodarstwa Rybackiego, Marek Trzcieliński.

"W Polsce brakuje w tym roku karpi, u nas będzie ich na święta o 25 proc. mniej. To zły rok" - powiedział Trzcieliński. Zaznaczył, że nawet stali klienci nie otrzymają takiej ilości tej ryby, jaką by chcieli kupić.

Trzcieliński wyjaśnił, że mniejsze ilości karpia, nazywanego królewskim, spowodowały zbyt niskie temperatury w maju i we wrześniu. "W tych miesiącach przyrost ryb praktycznie zatrzymał się" - powiedział.

Przygodzicki folwark ze stawami hodowlanymi założyła w 1775 r. antonińska linia książąt Radziwiłłów, ale już wtedy hodowla ryb na istniejących wtedy 69 stawach miała wielowiekową tradycję. Dużego znaczenia nabrała jednak za czasów Radziwiłłów z pobliskiego Antonina, którzy na tych ziemiach byli prekursorami nowoczesnej gospodarki stawowej" - powiedział historyk i regionalista, Dariusz Peśla.

Powierzchnia przygodzickich stawów wynosi dziś około 750 hektarów. Tradycyjnie, największa sprzedaż ryb rozpoczyna się wraz z nadejściem chłodów. Trzcieliński zastrzega, że ryb z jego stawów nie można kupić w wielkich sieciach handlowych. Główną zasługą dobrej jakości ryb ze stawów przygodzickich jest pozbawione mułu ich podłoże. Dzięki temu ryba nie ma nieprzyjemnego zapachu i jest bardzo smaczna.

Według Peśli, w Polsce hoduje się kilka gatunków karpi: drobnołuskiego, nagiego, liniowego oraz najpopularniejszego lustrzenia, zwanego też królewskim. "Nasz kraj zajmuje w produkcji karpia czołowe miejsce w Europie, ale jego spożycie jest małe" - twierdzi.

Tymczasem - jak wyjaśnia - wartości dietetyczne tej ryby są ogromne: 100 gramów karpia to 150 kcl, a więc tyle, co zawiera wołowina. Do tego ma w sobie sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalne białko i sporo witamin, głównie A. "Może być przyrządzany w occie, wędzony, po żydowsku, z wody, w galarecie, a nade wszystko smażony na złocisty kolor, chrupiący i aromatyczny, mógłby częściej gościć w naszym jadłospisie" - mówi Peśla.

Odłowione ryby przechowywane są do okresu przedświątecznego w betonowych basenach. Za czasów Radziwiłłów rolę takich przechowalni pełniły tzw. hołdernie - sadzawki kryte strzechą. Dziś nie ma juz po nich śladu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH