REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2010 r. Pepsi w Polsce zmodernizuje zakłady Frito Lay

  • Autor: portalspozywczy.pl / PR
  • Data: 08-02-2010, 11:42
W 2010 r. Pepsi w Polsce zmodernizuje zakłady Frito Lay

W 2010 r. Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o., spółka zależna PepsiCo, odpowiedzialna za produkcję napojów na rynek polski zakończy modernizację linii produkcyjnych w dwóch zakładach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Na całym świecie koncern postawi na inwestycje w R&D, a także na rozwój portfolio i reformulację produktów.

REKLAMA

W 2010 roku PepsiCo zainwestuje ponad 20 mln euro w budowę centrum badawczego w Hamburgu, którego zadaniem jest opracowywanie nowych receptur przekąsek na potrzeby rynku europejskiego.

- Chcemy oferować konsumentom coraz bardziej nowoczesne produkty - mówi Małgorzata Skonieczna, Dyrektor External Communications, Europe Division, PepsiCo.

W ostatnich latach w ramach reformulacji portfolio przekąsek zwiększono zawartość mieszanki olejów słonecznikowych w chipsach marek Lay's i Cheetos do 32 proc., co obniżyło zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 25%. W chipsach Cheetos obniżony został poziom zawartości tłuszczu o 10 proc., w chipsach marki Mr. Snaki oraz w Popcornie o 25%. Z formuł produktów usunięte zostały konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty.

Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o. wprowadziła w 2009 r. nową markę niskozmineralizowanej wody źródlanej Górska Natura oraz nowy smak herbaty mrożonej Lipton Ice Tea Green Apple. Jak podkreślają przedstawiciele firmy, rozwój PepsiCo w Polsce nie byłby możliwy dzięki inwestycjom w rozbudowę zakładów produkcyjnych w Polsce. W 2008 r. uruchomione zostały dwie nowe aseptyczne linie produkcyjne - linia w fabryce w Michrowie do produkcji herbaty Lipton Ice Tea bez dodatku konserwantów oraz linia Elopak do produkcji soków Toma w opakowaniach 1 l., także bez dodatku konserwantów.

Natomiast planowana na 2010 r. modernizacja zakładów Frito Lay pozwoli nie tylko obniżyć koszty i zmniejszyć wpływ na środowisko, ale także umożliwi produkcję nowych produktów.

- W lutym wprowadzamy Lay's Prosto z Pieca - pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane, które zawierają 70 proc. mniej tłuszczów niż tradycyjne smażone chipsy ziemniaczane - dodaje Małgorzata Skonieczna.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 6 kilo nadwagi 08-02-2010, 15:03:
Pewnie że tak, uwielbiam kurczaka z ryżem w różnych postaciach i mógłbym jeść codziennie, tak samo jak... chipsy, które mają tę wadę, że są smaczne.
  • Tomi 08-02-2010, 13:49:
A najważniejsze jest w tym wszystkim to żeby nie jeść tego badziewia. Na śniadanie kanapkę z mlekiem, na obiad kurczak gotowany w sosie słonko kwaśnym na ryżu a na kolację ciemny chlebek z białym serem. I żadne diety nie są potrzebne. wystarczy NORMALNIE jeść i unikać śmieci i "fatfoodów" (gotowców)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH