Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Wędkarze wyszli na jeziora. Strażacy apelują o ostrożność

Utrzymujące się od kilkunastu dni i nocy minusowe temperatury na Warmii i Mazurach zachęciły pasjonatów wędkarstwa zimowego do wyjścia na zamarznięte jeziora. Strażacy apelują jednak o ostrożność i rozwagę, zwłaszcza teraz, gdy panuje odwilż.

Wędkarstwo podlodowe to bardzo popularny sposób spędzania wolnego czasu w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Lód na Jeziorze Bukwałdzkim pod Olsztynem ma około 20 centymetrów grubości, ale - jak przekonuje jeden z wędkarzy - może być niebezpieczny. Chodzi o to, że lód powstał w krótkim czasie. Szybko się związał, gdy temperatury gwałtownie spadły do minus 20 stopni. Według strażaków, woda w akwenach wciąż się miesza. Ponadto warstwa śniegu na lodzie ma teraz od 40 do 60 centymetrów i w czasie odwilży waży dużo więcej niż gdy śnieg był sypki.

Mimo to wędkarze wychodzą na lód. Oprócz sprzętu wędkarskiego zabierają ze sobą świdry lub piki do robienia przerębli. Wędkarze łowiący spod lodu używają krótkich wędzisk, innych niż do wędkowania poza zimowym sezonem. Wśród najbardziej popularnych gatunków ryb łowionych zimą są okonie, leszcze i płocie.

Gdy wędkarz łowi na sztuczną przynętę, przemieszcza się po zamarzniętym akwenie i w poszukiwaniu ryb co kilka metrów wierci przerębel. Gdy ryba nie bierze, przechodzi dalej.

Rzecznik warmińsko-mazurskiej straży pożarnej, Zbigniew Jarosz, przestrzega wszystkich, nie tylko wędkarzy, przed wchodzeniem na lód. Jeśli jednak ktoś już się decyduje na ten krok, powinien przedsięwziąć wszelkie środki ostrożności. Wędkarze powinni zaopatrzyć się w specjalne kombinezony, które mają pianki wypornościowe. Przydatne są także kolce bezpieczeństwa, którymi wędkarz wbija się w lód i może też wydostać się z wody, gdy wpadnie do przerębla.

Strażacy apelują też, by unikać tzw. oparzelisk, czyli miejsc, gdzie występuje niebezpiecznie cienki lód. Oparzeliska poznać po tym, że lód w tym miejscu ma ciemniejszą barwę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Zbigniew Jarosz RSS ALERT    /    wędkarstwo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.145.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.