Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wielkopolskie: Świąteczny karp w sklepach bedzie kosztował od 14 do 15 zł

  • Autor: PAP
  • Data: 04-12-2011, 11:51

W 55 Stawach Przygodzickich (Wielkopolskie) zakończyły się już odłowy świątecznego karpia. W sklepach ceny tej ryby osiągną w grudniu cenę od 14 do 15 zł za kilogram. Rybacy z Przygodzic są zadowoleni z tegorocznych połowów.

Jak poinformował PAP dzierżawca miejscowego Gospodarstwa Rybackiego Marek Trzcieliński, cena karpia w sprzedaży hurtowej wyniesie od 11 do 12 zł za kilogram. Według niego karpie wykazują "dobrą przeżywalność" i mało ich ginie w drodze ze stawu do sklepu. "Średnia waga ryby wynosi 1,5 kilograma, a więc jest taka, jakiej poszukują handlowcy" - dodał. Zaznaczył, że ryb nie dotknęły żadne choroby, które w niektórych miejscach kraju powodują wielkie straty.

Według niego produkcja karpia w skali kraju - właśnie z powodu chorób - spada i dlatego na rynek przywożone są już karpie z Czech i Węgier. Jego zdaniem, produkcja tej ryby spadła w Polsce o 8-9 proc. w porównaniu z 2010 r.

Ocenił, że karp jest w tym roku droższy z powodu "niesłychanego wzrostu cen pasz, zboża i mało sprzyjającego tym rybom lata oraz panującej od dłuższego czasu suszy".

"Przygodzicki folwark ze stawami hodowlanymi głównie tzw. karpia królewskiego założyła w 1775 r. antonińska linia książąt Radziwiłłów, ale hodowla ryb na istniejących wtedy 69 stawach miała już wielowiekową tradycję. Dużego znaczenia nabrała jednak za czasów Radziwiłłów z pobliskiego Antonina, którzy na tych ziemiach byli prekursorami nowoczesnej gospodarki stawowej" - powiedział PAP historyk i regionalista, Dariusz Peśla.

Powierzchnia przygodzickich stawów wynosi dziś około 750 hektarów. Tradycyjnie, największa sprzedaż ryb rozpoczyna się wraz z nadejściem chłodów. Główną zasługą dobrej jakości ryb z Przygodzic jest pozbawione mułu podłoże stawów. Dzięki temu ryba nie ma nieprzyjemnego zapachu i jest bardzo smaczna. Trzcieliński zaznaczył, że karpi z jego stawów nie można kupić w wielkich sieciach handlowych.

W Polsce hoduje się kilka gatunków karpi: drobnołuskiego, nagiego, liniowego oraz najpopularniejszego lustrzenia, zwanego też królewskim. "Nasz kraj zajmuje w produkcji karpia czołowe miejsce w Europie, ale jego spożycie jest małe" - twierdzi Peśla.

Szkody w populacji karpi wyrządzają norki amerykańskie, wydry i kormorany. Zdarza się, że te ostatnie zjadają w ciągu jednego dnia ryby o wartości 2,5 tys. zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH