Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wielkopolskie: Świąteczny karp w sklepach bedzie kosztował od 14 do 15 zł

  • Autor: PAP
  • Data: 04-12-2011, 11:51

W 55 Stawach Przygodzickich (Wielkopolskie) zakończyły się już odłowy świątecznego karpia. W sklepach ceny tej ryby osiągną w grudniu cenę od 14 do 15 zł za kilogram. Rybacy z Przygodzic są zadowoleni z tegorocznych połowów.

Jak poinformował PAP dzierżawca miejscowego Gospodarstwa Rybackiego Marek Trzcieliński, cena karpia w sprzedaży hurtowej wyniesie od 11 do 12 zł za kilogram. Według niego karpie wykazują "dobrą przeżywalność" i mało ich ginie w drodze ze stawu do sklepu. "Średnia waga ryby wynosi 1,5 kilograma, a więc jest taka, jakiej poszukują handlowcy" - dodał. Zaznaczył, że ryb nie dotknęły żadne choroby, które w niektórych miejscach kraju powodują wielkie straty.

Według niego produkcja karpia w skali kraju - właśnie z powodu chorób - spada i dlatego na rynek przywożone są już karpie z Czech i Węgier. Jego zdaniem, produkcja tej ryby spadła w Polsce o 8-9 proc. w porównaniu z 2010 r.

Ocenił, że karp jest w tym roku droższy z powodu "niesłychanego wzrostu cen pasz, zboża i mało sprzyjającego tym rybom lata oraz panującej od dłuższego czasu suszy".

"Przygodzicki folwark ze stawami hodowlanymi głównie tzw. karpia królewskiego założyła w 1775 r. antonińska linia książąt Radziwiłłów, ale hodowla ryb na istniejących wtedy 69 stawach miała już wielowiekową tradycję. Dużego znaczenia nabrała jednak za czasów Radziwiłłów z pobliskiego Antonina, którzy na tych ziemiach byli prekursorami nowoczesnej gospodarki stawowej" - powiedział PAP historyk i regionalista, Dariusz Peśla.

Powierzchnia przygodzickich stawów wynosi dziś około 750 hektarów. Tradycyjnie, największa sprzedaż ryb rozpoczyna się wraz z nadejściem chłodów. Główną zasługą dobrej jakości ryb z Przygodzic jest pozbawione mułu podłoże stawów. Dzięki temu ryba nie ma nieprzyjemnego zapachu i jest bardzo smaczna. Trzcieliński zaznaczył, że karpi z jego stawów nie można kupić w wielkich sieciach handlowych.

W Polsce hoduje się kilka gatunków karpi: drobnołuskiego, nagiego, liniowego oraz najpopularniejszego lustrzenia, zwanego też królewskim. "Nasz kraj zajmuje w produkcji karpia czołowe miejsce w Europie, ale jego spożycie jest małe" - twierdzi Peśla.

Szkody w populacji karpi wyrządzają norki amerykańskie, wydry i kormorany. Zdarza się, że te ostatnie zjadają w ciągu jednego dnia ryby o wartości 2,5 tys. zł.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH