Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wilbo bada jakość filetów z pangi

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2009, 11:27

Ostatnio w polskich sklepach dostępny jest filet z pangi po zaskakująco niskiej cenie. Cena ta spadła o około 20%. Z czego wynika tak duża różnica? Czy światowy kryzys wpłynął na spadek cen czy konsumenci nie do końca są poinformowani co kupują?

Pracownicy firmy Wilbo z działu badań rynku zauważyli, że ostatnio na polskim rynku pojawiła się duża ilość nietrymowanego filetu z pangi. Ryba ta jest dostępna w cenie o około 20 proc. niższej niż dotychczas. Z czego wynika tak duża różnica w cenie? Firma Wilbo postanowiła się tej sprawie przyjrzeć bliżej.

Różnica cenowa wynika z o wiele niższej jakości tej oferty. Filet nietrymowany to filet z tłuszczem i czerwonym, ukrwionym mięsem. Konsument chcąc przyrządzić sobie posiłek na bazie fileta nietrymowanego zmuszony jest samodzielnie odciąć ok. 30 proc. ryby. Obcięcie zbędnych elementów oznacza, iż faktycznie konsument zapłaci za niego o ok. 10 proc. drożej.

Z prawnego punktu widzenia konsument nie jest oszukany, ponieważ według definicji Polskiej Normy filet to: płat mięsa ryby o nieregularnej wielkości i kształcie, oddzielony od pozostałych części anatomicznych ryby cięciem wykonanym równolegle do kręgosłupa z pozostawieniem skóry i wyrostków ościstych kręgosłupa. Jednak jest ogromna różnica jakościowa pomiędzy filetem trymowanym (czyli pozbawionym tłuszczu i czerwonego mięsa), a nietrymowanym.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

WLBWILBO SA

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RYBAK 09-11-2009, 19:28:
SPADA SPRZEDAZ KARPIA BO JEST DROGI A PANGA JEST W NISKIEJ CENIE I TEMU WYPISUJA O TEJ RYBIE SAME GLUPOTY
  • Radek Gawęcki 15-03-2009, 16:01:
Panga to ryba hodowana w aquakulturze w Wietnamie w delcie Mekongu. Mekong to jeden wielki ściek i szambo. Ponadto w karmie dla ryb podaje się wielkie ilości antybiotyków zapobiegających różnym chorobom co jest zawsze wielkim problemem w aquakulturze. Jednym słowem Panga to ryba z szamba ale, że jest tania to ciemny lud to kupuje, ja omijam Pangę szerokim łukiem.
Radek Gawęcki
gawgaw@op.pl
  • rk 04-03-2009, 23:46:
to jak to w końcu jest z tą pangą? Jeść czy nie jeść? Skoro firmy rybne szukają haka na pange, to znaczy, ze nie na zarty sie takiej konkurencji...

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH