Wyprodukujemy w Polsce za mało cukru

Krajowy Związek Plantatorów Buraków Cukrowych szacuje, że ze względu na wysokie temperatury produkcja cukru w 2008 r. będzie mniejsza o 100 tys. ton od zakładanej i wyniesie 1,3 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.
W porównaniu do wyniku z ub. r. w wysokości 1,95 mln ton oznacza to redukcję aż o 1/3. Mniejsza produkcja w br. to przede wszystkim efekt sprzedaży kwot produkcyjnych do nieco 1,4 mln ton przez polskich producentów cukru.
Produkcja rzędu 1,3 mln jest o 300-350 tys. ton mniejsza od konsumpcji.
Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe ze 188 tys. ha areału zasiewów buraków cukrowych powierzchnia upraw tych roślin zmniejszyła się do 170 tys. ha. Zdaniem związku, w br. mniejsze będą także najprawdopodobniej plony i zawartość cukru w korzeniach (w ub. r. rekordowe 55 t/ha i 17,5 proc.).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!