REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wysokie ceny cukru przełożą się na wzrost cen słodyczy

  • Autor: onet.pl
  • Data: 11-03-2011, 14:20
Wysokie ceny cukru przełożą się na wzrost cen słodyczy

Gwałtowne zwyżki cen cukru doprowadzą do podrożenia słodyczy, zwłaszcza karmelków. Podwyżki nie zrekompensują jednak producentom wysokich cen - informuje onet.pl.

REKLAMA

Jak podaje portal, w ciągu miesiąca ceny detaliczne cukru w sklepach skoczyły o 100 proc. - z 3 zł do ok. 6 zł. Powodem jest masowe wykupywanie cukru przez gospodarstwa domowe. Cukier w polskich sklepach jest teraz znacznie droższy niż w innych krajach Unii Europejskiej.

Marek Malinowski, prezes ZPC Mieszko ocenia, że galopujący wzrost ceny cukru ma istotny wpływ na koszty produkcji wyrobów opartych na tym surowcu, szczególnie w przypadku karmelków. W cenie karmelków (twardych cukierków) cukier odpowiada za połowę kosztów.

Sytuację producentów słodyczy pogarsza fakt, że drogie są także mąka i kakao. Eksport kakao wstrzymało Wybrzeże Kości Słoniowej, główny dostawca tego ziarna.

Wysokie notowania wynikają jednak głównie z działań spekulacyjnych na giełdach i na rynku hurtowym, bo kłopotów z zaopatrzeniem w cukier nie ma. Producenci słodyczy będą musieli jednak podnieść ceny dla konsumentów. Zdaniem analityków rynku mogą sobie na to pozwolić, ponieważ popyt na słodycze w Polsce jest duży i będzie nadal rósł.

Beata Kolterman z grupy Jutrzenka ocenia, że kakao i cukier nie będą miały wpływu na jakość produktów tej spółki. Spodziewa się ona, że wszyscy w branży spożywczej drożejące surowce zrekompensują sobie podwyżkami.

Wzrost cen słodyczy nie będzie jednak skokowy i nie wyrówna całkowicie producentom podwyżki cen cukru - ocenia onet.pl.

Surowce do produkcji słodyczy stały się nie tylko drogie, ale także trudno dostępne. Większość cukru jest sprzedawana co prawda w długoterminowych kontraktach, ale niektóre firmy handlujące nim zaczęły wypowiadać umowy.

Firmy dostają teraz kontrakty cukrowe dwukrotnie wyższe niż zawierane jeszcze kilka miesięcy temu, tuż po jesiennej kampanii cukrowej. Zdaniem ekspertów takie oferty nie są podyktowane wyższymi kosztami, tylko chęcią szybkiego zysku.

 Aleksandra Paulska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej informuje jednak, że choć przez krótki czas zapotrzebowanie na cukier było nawet trzykrotnie większe od normalnego, obecnie sytuacja wraca do normy.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • banan 12-03-2011, 12:53:
a cukier 20 % od szczytu a kakao 10 %.
Zanim wejdą te podwyzki to po surowcowej hossie zostaną wspomnienia.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH