Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły zbiory jęczmienia. Producenci whisky odetchnęli z ulgą

  • Autor: PAP
  • Data: 28-02-2012, 20:22
Wzrosły zbiory jęczmienia. Producenci whisky odetchnęli z ulgą
Producenci szkockiej whisky rocznie zużywają 700-750 tysięcy ton ziarna jęczmienia

Z danych szkockiego urzędu statystycznego wynika, że ubiegłoroczne zbiory jęczmienia wzrosły o 8 proc. i sięgnęły ponad 1,7 mln ton. Zdaniem stowarzyszenia The Scotch Malt Whisky Society, to dobra informacja dla producentów whisky.

W sumie zbiory jęczmienia w Szkocji w ub. r. wzrosły o 133 tys. ton. Na dane te składa się wzrost zbiorów jęczmienia jarego o 147 tys. ton (o 11,1 proc.) i spadek produkcji jęczmienia ozimego o 14 tys. ton.

W komunikacie szkockiego urzędu statystycznego wskazano, że większa produkcja jęczmienia jarego jest wynikiem zwiększenia areału upraw o 21 tys. hektarów (8,5 proc.) i większych o 2,4 proc. plonów. Gorsze zbiory jęczmienia ozimego o 14 tys. ton są wynikiem zmniejszenia areału upraw o 5,3 proc.

The Scotch Malt Whisky Society poinformowało w komunikacie, że jęczmień jest najważniejszym produktem zbożowym w Szkocji, a rynek tego zboża nieznacznie ustępuje wartości rynku bydła czy produktów mlecznych.

- Producenci whisky mają pokaźny udział w rynku jęczmienia, rocznie do warzenia „szkockiej" zużywają 700-750 tysięcy ton ziarna. Przy czym do słodowania wykorzystują głównie odmiany jęczmienia takie jak Concerto, Optic, Belgravia, które charakteryzują się niską zawartością azotu - napisano w informacji.

Stowarzyszenie wskazało, że jesienią właściciele destylarni i gorzelni w Szkocji wstrzymali oddech na wiadomość, że zbiory jęczmienia w Szkocji mogą być bardzo złe w wyniku ulewnych deszczy i słabego nasłonecznienia. Obawy te dotyczyły wielkości zbiorów oraz jakości surowca. Mimo, że nie sprawdziły się, spowodowały wzrost cen surowca.

- Nie ma obawy, wzrost cen jęczmienia w Szkocji nie przełoży się bezpośrednio na wzrost cen szkockiej whisky, zwłaszcza tej pochodzącej z pojedynczej beczki i jednego destylatu. Droga od żniw jęczmienia do zabutelkowania whisky jest długa i niezwykle powolna, zajmuje od kilku do ponad 30 lat, tak, więc wzrost cen ziarna zamortyzuje się w tak długim okresie czasu - wyjaśnia cytowany w komunikacie dyrektor The Scotch Malt Whisky Society w Polsce Stephen Swinney.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH