Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Zamiast piw "niepasteryzowanych" będziemy mieć piwa "nieutrwalone"?

Marek Jakubiak, właściciel browarów z Ciechanowa i Lwówka zaapelował do regionalnych browarów o nazewnictwa "piwo niepasteryzwoane" słowem "nieutrwalone" - informuje Rzeczpospolita.

Zamiast piw
Od stycznia piwa niepasteryzowane z browarów Ciechan i Lwówek Śląski mają być nazywane nieutrwalonymi.

Marek Jakubiak wyjaśnia na łamach dziennika, że przy użyciu dzisiejszych technik słowo "niepasteryzowane" nie musi oznaczać naturalności piwa. Aby odróżnić swoje naturalne produkty, o krótkim terminie ważności od "niepasteryzowanych" piw przemysłowych wyjałowionych np. przez dokładną filtrację (pozbawionych przez to drożdży, witamin i mikroelementów i o stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia), zamierza wprowadzić na swoich piwach słowo "nieutrwalone".

Czy to dobry pomysł? Piwowarzy pytani przez Rzeczpospolitą mają podzielone zdania. Podoba im się apel Browaru Ciechan. Jednak, jak zauważają, konsumenci w Polsce dopiero zaczynają doceniać piwa niepasteryzowane i być może jest za wcześnie na wprowadzanie takiej zmiany. Zdaniem Ireneusza Jarugi z Browaru Staropolskiego określenie "niepasteryzowany" dobrze się kojarzy, a świadomy konsument potrafi odróżnić prawdziwe piwo świeże od piwa niepasteryzowanego, które jest takie tylko z nazwy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Browar Ciechan RSS ALERT    /    Browar Staropolski RSS ALERT    /    piwo niepasteryzowane RSS ALERT

KOMENTARZE (9)

  • degustator 2010-12-27 18:57:13
    Czytając te zapowiedzi nie należy mieć złudzeń co do produkcji piw .Tych komponentów z których tworzony jest napój zwany piwem nie należy ani \"pasteryzować ,ani utrwalać .Same w sobie są substancjami trwałymi .Nie bądżmy dziecinni naturalne jest ,że do zwykłej wody po dolaniu kilku kropel soku ,po pewnym czasie ulegnie zepsuciu .I co tu dają ściemę, że akurat piwo może być nie utrwalane .Przecież nie może zawierać tylu % alkoholu ,ąby mógł być dla piwa utrwalaczem.Może najpierw należy zastanowić się co w Polskim rozumieniu jest piwem.Na to odpowiem cytatem \"Polskie Prawo określa piwo jako napój powstały ze słodu, nie precyzuje jakie wartości stężenia ekstraktu lub alkoholu powinno posiadać.Jedynie Dyrektywa Rady 92/83 z 19 pażdżiernika 1992 r w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych określa ,że piwo musi być napojem otrzymywanym ze słodu, musi zawierać min, 0,5 % alkoholu obj. może być mieszane z innymi napojami a do piwa musi być dodawany cukier, substancje barwiące, aromaty itp..Spotykane są piwa mające ponad 20 % alkoholu,który osiągany jest dzięki dodatkom specjalnym syropów cukrowych lub mocnych alkoholi\". Dyrektywa Rady Europy 92/83 EWG /dostęp 2009 -06 - 12/ s.4.warto poczytać Wapedia-Wiki Piwo i Browary w Polsce.Przekonacie się,że wszystkie browary Polskie należą do jednego z pięciu koncernów Europejskich.Do tego co nakazuje nam EWG należy dodać ,że Polskie Normy zezwoliły na stosowanie do 45 % surowców niesłodowanych do produkcji piw a resztę niech każdy uruchomi swoją wyobrażnię co pije. Państwu zależy przy produkcji piwa na akcyzie , strona zdrowotna to wybór konsumenta.Co do browarów małych ale to tych przy restauracyjnych może ktoś się bawić ,natomiast nie chcę wierzyć w ważenie piwa -to proces dość kosztowny .Natomiast możliwe jest ,że zamiast substancji chmielopodobnych mogą używać granulatu chmielowego dla osiągnięcia lepszych walorów smakowych i zapachowych.A zresztą kto teraz pamięta jak smakuje piwo ważone z czterech składników : słodu jęczmiennego , wody ,drożdży i chmielu.
  • Konsument 2010-12-31 12:01:50
    Panu Markowi spada sprzedaż Ciechana Niepasteryzowanego na korzyść Perły i już robi wielkie zamieszanie, przykro mi Panie Marku, ale piwo im tańsze tym lepiej się sprzedaje a tym bardziej że Ciechan już nie jest taki dobry w stosunku do Perły Niepasteryzowanej, więc wybacz ale Ja się przerzuciłem na produkt tańszy i wcale nie gorszy. A z tą nazwą nieutrwalone to szkoda słów ...
  • piwosz 2011-01-06 19:25:23
    Dziwię się ,że mamy takich naiwnych dziennikarzy.Co prawda papier wszystko przyjmie ,naiwny konsument pewnie też. Ale niech na litość boską nie używają słów ,których tak naprawdę nie mają upoważnienia używać.Faktem jest ,że w Polsce coraz więcej browarów zaczyna podszywać się jakoby swoje \"BERBELUCHY\" miały być piwami regionalnymi ,tradycyjnymi -to pojęcie może być wykorzystywane po otrzymaniu określonego znaczka ,który jest nieodłącznym elementem etykiety piwa.Jeśli chodzi o piwa tradycyjne , to znając przepisy piwo takie musi spełniać pewne wymogi.Otóż przez 25 lat produkowane w tym samym rejonie ,nie zmiennej technologi produkcji i składników użytych do produkcji.To co robią w Polsce Browary gdyby Rząd był zainteresowany karałby takich oszustów grzywną i w ten sposób zyskał kasę.Nieudolność naszego Rządu wcale nie upoważnia do oszustwa konsumenta.Znając Europejskie piwa określ\\ane \"tradycyjne\" muszą posiadać nadruk na etykiecie w postaci żółtego słoneczka w środku którego widnieje 12 gwiazd na niebieskim tle a po obwodzie na żółtym tle napis GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ ostatnio taki napis widziałem na piwie belgijskim \"LAMBIC\". Paplanina naszych browarników na temat tradycji lub regionu to zwykłe naciąganie konsumenta.Że też w Polsce tak słabo uczą rozumowania wypowiadanych słów.dla mnie to tylko \"BŁAZNY\" postępują w ten sposób.
  • aptekarz 2011-01-06 19:30:43
    No przecież to naturalne ze składników chemicznych nie należy utrwalać .Straciłyby na wartości podczas pasteryzowania.
  • piwosz 2011-01-06 20:59:29
    konsument a ty ta perłe to od kiedy pijesz bo z tego co wiem jak Łomza niepasteryzowana rzadziła na rynku tego roku takim piwem to perła jeszcze nie umiała zrobic takiego piwa . a co do ciechana dobre ale z cena troche przesadza . pozdrawiam piwosz i szukajmy dobrych piwek

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.71.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.