Zarekwirowano cztery tysiące ton zepsutej żywności
Włoscy karabinierzy skonfiskowali ponad cztery tysiące ton zepsutej żywności. Sprzedaż przeterminowanych artykułów spożywczych to efekt kryzysu - podaje serwis Onet.pl, za agencją IAR.
Jak informuje Onet.pl, statystyki mówią, że w ubiegłym półroczu Włosi ograniczyli znacznie wydatki na żywność, nie rezygnują natomiast z nowinek technologicznych, jak smartfony. Producenci żywności obawiają się, że sytuację tę wykorzystają oszuści.
W całym kraju przeprowadzono w ostatnich tygodniach trzysta kontroli: jedna czwarta wykazała poważne naruszenie przepisów: Zepsute oliwki, gnijące pomidory, przedatowany olej roślinny. Zamknięto sześć magazynów, 70 osób zgłoszono prokuraturze, nałożono sankcje na łączną sumę 75 tysięcy euro.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)