REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ZPC Bałtyk wchodzi w produkcję żywności prozdrowotnej

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-01-2010, 09:37
ZPC Bałtyk wchodzi w produkcję żywności prozdrowotnej

Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk pod koniec stycznia rozpoczną produkcję suplementów diety. - Podpisaliśmy umowę z firmą farmaceutyczną, na zlecenie której będziemy produkować lizaki wzbogacone witaminami - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marta Pieklik, główny technolog w ZPC Bałtyk. Szefostwo firmy planuje również wprowadzenie na rynek innych wyrobów funkcjonalnych, prowadzi rozmowy z dystrybutorami.

REKLAMA

Lizaki będą sprzedawane w aptekach pod logo firmy farmaceutycznej. - Na razie nie chcemy zdradzać, co to za firma - mówi Marta Pieklik. Jeśli współpraca będzie się dobrze rozwijać, ZPC Bałtyk poszerzy ofertę o kolejne wyroby. W tym celu prowadzone są rozmowy z kilkoma firmami zajmującymi się dystrybucją suplementów diety czy żywnością funkcjonalną. Można przypuszczać, że współpraca z dystrybutorami takiego asortymentu pozwoli na dotarcie wyrobów do szerszego grona konsumentów oraz podział kosztów marketingowych.

Następnym nowym produktem prozdrowotnym opracowanym z Politechniką Gdańską są galaretki z soku z aronii i jagody kamczackiej oblane czekoladą. W ten sposób Bałtyk jako pierwsza firma cukiernicza w Polsce wykorzysta w produkcji słodyczy fenomen naturalnych prozdrowotnych właściwości czekolady i soku z aronii. Używane w procesie produkcji naturalne składniki są bogate w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, a przez to mają znaleźć zastosowanie w profilaktyce nowotworowej.

- Wyroby będziemy klasyfikować jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marta Pieklik.
ZPC Bałtyk podejmując się nowych działań, wykorzystał posiadane linie produkcyjne co znacznie obniżyło koszty wprowadzenia nowości na rynek.

Większe koszty naturalnych surowców i dodatków będą jednak skutkowały wyższymi cenami prozdrowotnych cukierków. Jednak firma nie boi się wyzwań i liczy na sukces.

- Polacy coraz większa wagę przywiązują do wysokiej jakości żywności i jej właściwości zdrowotnych. Liczymy w związku z tym na zainteresowanie naszymi produktami - podsumowuje Marta Pieklik.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Krzysztof 23-01-2011, 14:52:
Pani Czesławo... proszę wskazać firmę, która produkuje galaretki z soku z aronii i jagody kamczackiej lub inny produkt czekoladowy z tymi składnikami...
  • Czesława Kniżewska 23-01-2010, 15:59:
Cytuję:"W ten sposób Bałtyk jako pierwsza firma cukiernicza w Polsce wykorzysta w produkcji słodyczy fenomen naturalnych prozdrowotnych właściwości czekolady i soku z aronii. Używane w procesie produkcji naturalne składniki są bogate w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, a przez to mają znaleźć zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. "

Przecież od dawna wiele firm wykorzystuje "fenomen" prozdrowotnych właściwości czekolady i soku z aronii.

Cały ten artykuł i marzenia Pani technolog to brednie i jakiś ponarkotykowy odjazd...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH