REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zupa z płetw rekina zniknie z menu rządowych bankietów

  • Autor: PAP
  • Data: 07-07-2012, 14:41

Najpóźniej za trzy lata z menu oficjalnych przyjęć organizowanych przez chiński rząd zniknie tradycyjny i kontrowersyjny przysmak bogaczy: zupa z płetw rekina - zdecydował zarząd chińskiej Rady Państwa. Odławianie rekinów zagraża ekosystemowi oceanów.

REKLAMA

Propozycja zakazu serwowania zupy z rekina na rządowych bankietach, zgłoszona przez 30 posłów Ogólnochińskiego Zgromadzenia Przedstawicieli Ludowych, została w tym tygodniu przyjęta przez organ zajmujący się wewnętrznymi regulacjami i mechanizmami pracy chińskiego rządu. Implementacja zakazu może potrwać maksymalnie trzy lata, ale możliwe, że zupa zniknie z menu już za rok lub dwa.

Międzynarodowa organizacja ochrony dzikich zwierząt Wild Aid określiła decyzję Chińczyków jako "monumentalne wieści" dla walki o przetrwanie rekinów i przyszłość morskich ekosystemów. "Czyniąc to publiczne zobowiązanie, Chiny stały się liderem w dziedzinie ochrony rekinów. Kraj ten posiada potencjał do stabilizacji populacji rekinów i utrzymania równowagi w naszych oceanach" - powiedział dyrektor Wild Aid Peter Knights, dodając, że następnym krokiem w tym kierunku byłoby wprowadzenie zakazu importu płetw rekinów, które nie zostały uzyskane w sposób humanitarny.

Chińczycy są coraz bardziej świadomi zagrożeń, jakie niesie ze sobą niezrównoważony połów rekinów, również za sprawą oświadczenia byłej gwiazdy NBA Yao Minga. Nagranie wideo, na którym zobowiązał się on, że już nigdy nie zje zupy z płetw rekina, obejrzały od 2006 roku setki milionów Chińczyków - podano na stronie Wild Aid. Oprócz koszykarza, działania grupy wspierają w Chinach m.in. aktor Jackie Chan, pianista Lang Lang i reżyser Ang Lee.

Według danych organizacji upodobanie do jedzenia zupy i podobnych przysmaków kosztuje życie nawet 73 mln rekinów rocznie. Jak podano w raporcie dziennika "Renmin Ribao" 95 proc. uzyskanych na świecie płetw ląduje na stołach mieszkańców Chin kontynentalnych, Hongkongu i Tajwanu. Ten luksusowy przysmak ze względu na wysoką cenę dostępny był dawniej tylko garstce najbogatszych. Dynamiczny rozwój gospodarczy sprawił jednak, że zupa z rekina jest obecnie w zasięgu możliwości finansowych licznej i stale powiększającej się chińskiej klasy średniej.

Metody pozyskiwania płetw są wyjątkowo okrutne. Złapane i wciągnięte na pokład statków zwierzęta często wciąż żyją, kiedy rybacy odcinają im płetwy. Ponieważ pozostałe części rekina nie są cenne, okaleczone zwierzęta wyrzuca się z powrotem do morza, gdzie wykrwawiają się na śmierć lub toną.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH