Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hortimex: Przemysłowi spożywczemu nie zależy na truciu klientów

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-02-2018, 13:47
Hortimex: Przemysłowi spożywczemu nie zależy na truciu klientów
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Martwy albo chory konsument to nie jest dobry konsument. Mitem jest stwierdzenie, że przemysł spożywczy nas truje. Co więcej, i widzimy to jako firma pomagająca tworzyć żywność, a następnie dostarczająca surowce, jest ogromne ciśnienie na to, żeby produkty były bezpieczne. Przemysł chce produkować produkty wartościowe, zdrowe, stabilne i w rozsądnej cenie. Natomiast nie jest to możliwe do końca tak, jak to sobie wyobraża konsument - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Prezes Hortimeksu zauważa, że obecnie obserwujemy silny trend polegający na dążeniu do prostoty.

- Najlepiej żeby produkt miał prosty skład, który będzie zrozumiały. „Chemiczne” nazwy budzą niepokój. Nie znamy ich, więc się ich boimy. A szukając szybkich odpowiedzi, szybko wpadamy w pułapki prostych odpowiedzi, które często nie są rzetelne - mówi.

Kowalewski przekonuje, że przemysł spożywczy stara się odpowiadać na potrzeby konsumentów.

- Pewne rzeczy, które da się zrobić, dzieją się. Staramy się eliminować dodatki do żywności z etykiety, nawet jeżeli nie są niezdrowe, chcemy tę listę mieć jak najkrótszą, bo konsument tego oczekuje. Ale czasami po prostu nie da się wyprodukować żywności w dobrej, bezpiecznej i powtarzalnej jakości bez zastosowania pewnych substancji, które są dla konsumenta nie do końca zrozumiałe, ale są bezpieczne. Natomiast na pewno przemysłowi nie zależy na truciu klientów - dodaje.

Zdaniem Kowalewskiego tak naprawdę na rynku mamy już niewiele konserwantów.

- Dziś rynek ich nie chce, nie są modne. Technologia poszła na tyle do przodu, że pozwala wytworzyć pewne produkty czy opakowania bez ich użycia. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet gdy te konserwanty nie były najzdrowsze to lepiej, że były niż gdyby ich nie było. Po co dzisiaj stosować benzoesan sodu, skoro można przedłużyć trwałość przez pasteryzację czy pakowanie w atmosferze ochronnej? Z drugiej strony w przypadku produktów wrażliwych na namnażanie się pleśni, lepiej zastosować konserwant niż zjeść coś spleśniałego, nawet jeżeli tej pleśni jeszcze nie widać. Wielokrotnie powtarzam, że nie jest znana liczba osób, które umarły od konserwantów, natomiast w przeszłości cmentarze były pełne ofiar powszechnych zatruć pokarmowych spowodowanych przez zepsutą żywność. Były one poważnym zagrożeniem, dopóki nie wprowadzono konserwowania żywności - mówi.

Mateusz Kowalewski będzie gościem debaty "Future foods – dziś ciekawostka, jutro – silny trend" podczas Food Show 2018 w Katowicach. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 874) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.