Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Gourmet Foods: Patrzymy na rynek w perspektywie 20-50 lat do przodu (wywiad)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 28-03-2017, 10:52
Prezes Gourmet Foods: Patrzymy na rynek w perspektywie 20-50 lat do przodu (wywiad)
Tomasz Witomski, prezes Gourmet Foods

- Patrzymy na rynek w perspektywie 20 – 50 lat do przodu. Naszą główną działalnością jest herbata i tak kierujemy działaniami marki Dilmah w Polsce, żeby i za 50 lat miała wiernych zwolenników i nabywców. Odczuwamy ogromną odpowiedzialność za produkt, który oferujemy konsumentom. Taka perspektywa jest właściwa dla rodzinnych firm – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Witomski, prezes Gourmet Foods, dystrybutora herbat marki Dilmah.

Jak dużo herbaty piją Polacy? Jak jej spożycie wypada na tle kawy?

Rynek herbaty i kawy nieustanie zmienia się. Według danych, które posiadam, licząc na filiżanki, herbata ma nadal przewagę nad kawą w Polsce. Z kolei patrząc na import, kawa wygrywa z herbatą, tyle że na filiżankę herbaty używamy 2 gramy suszu, a na filiżankę kawy co najmniej 8 gram, a więc 4 razy więcej. Pamiętajmy jednak, że kawa i herbata ze sobą nie konkurują. Większość z nas pije zarówno kawę jak i herbatę.

A czy herbata swoim spożyciem przewyższa wodę?

Sytuacja z wodą wygląda podobnie jak z kawą. Zauważmy, że herbata jest w 98 % wodą, więc pijąc herbatę pijemy i wodę. Jak więc jednoznacznie stwierdzić, czy więcej pijemy herbaty czy wody? Herbata, ze względu na swój skład, z pewnością jest zdrowsza od wody, gdyż dodaje do niej szereg unikalnych składników uznanych przez naukowców za pozytywnie oddziaływujące na nasze organizmy. Z punktu widzenia naturalności i pro-zdrowotności nic nie jest w stanie wyprzedzić wody i herbaty. Natomiast herbata ma największe działanie przeciwutleniające spośród wszystkich artykułów spożywczych. Drugim ważnym składnikiem herbaty, o którym warto wiedzieć to L-teanina, poprawiająca koncentrację i usprawniająca pracę mózgu. Z tego punktu widzenia cieszy, że 98 % dorosłego społeczeństwa naszego kraju deklaruje codzienne picie herbaty.

Jakie trendy panują obecnie na rynku herbaty?

Perspektywy rynku herbaty na świecie prezentują się bardzo dobrze, gdyż jej spożycie coraz szybciej rośnie. Na najbardziej rozwiniętych rynkach poszukuje się przede wszystkim herbat wysokiej jakości. Jest to spowodowane zainteresowaniem ze strony dzisiejszego konsumenta naturalnymi i zdrowymi produktami. Społeczeństwa pragną żyć zdrowo, dlatego wybierają najlepsze herbaty ze sprawdzonych źródeł. Od początku tego roku obserwujemy na rynku światowym rosnącą fascynację herbatą cejlońską. Przełożyło się to na rekordowy wzrost cen herbaty ze Sri Lanki (dawny Cejlon), spotęgowany w ostatnich miesiącach długotrwałą suszą, która zmniejszyła podaż o 30%. Średnie ceny na aukcjach herbaty w Kolombo wzrosły w bieżącym roku o ponad 40%!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH