Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

5 rzeczy, których nie wiesz o herbacie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2017, 14:33
5 rzeczy, których nie wiesz o herbacie
fot. materiały prasowe

Zielona czy czarna? Sypka czy w torebkach? Co oznaczają „dwa listki i pączek”? Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i gości w naszych domach od setek lat. Wydawać by się mogło, że na jej temat wiemy wszystko, ale czy to prawda? 
Na powszechne mity na temat herbaty odpowiada Michał Oszczyk, Menedżer Centrum Szkoleniowego Herbata i Kawa i ekspert marki Dilmah.

Dwa listki i pączek

Na jakość herbaty wpływa przede wszystkim surowiec, z jakiego ona powstaje. Dlatego tak ważne jest ręczne zbieranie herbaty. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny, ale zapewnia odpowiednią selekcję jakościową oraz ilościową listków podczas zbiorów – tylko dwa listki oraz pączek. Tylko te części herbacianego krzewu znajdziemy w herbatach Dilmah. Mechaniczny zbiór stosowany przez większość marek jest tańszy i bardzo szybki, ale wpływa na obniżenie jakości produktu.

Czy zielona herbata jest zdrowsza od czarnej?

Niezależnie od wyboru herbaty, należy pamiętać, że wszystkie jej rodzaje pochodzą z jednej rośliny. W związku z tym każda herbata (czarna, zielona czy biała) posiada podobne zdrowotne właściwości, dzięki naturalnym związkom zawartym w Camellia Sinensis. Są to polifenole, takie jak flawonoidy, znajdujące się przede wszystkim w świeżej herbacie. To dlatego produkty Dilmah są hermetycznie zamykane tuż po procesie produkcji, aby jak najdłużej zachować to, co w nich najlepsze. Herbaty różnią się jedynie sposobem wytwarzania. W przypadku herbaty czarnej produkcja jest podzielona na pięć etapów – więdnięcia, rolowania, fermentacji (utleniania), suszenia oraz sortowania pod względem wielkości liści. Herbata zielona nie podlega utlenianiu, dlatego jej liście są jaśniejsze, a uzyskany napar ma jaśniejszy kolor oraz lżejszy smak. Biała herbata powstaje natomiast tylko z nieprzetworzonych pączków herbacianych liści, dzięki którym zawdzięcza swoją niemal białą barwę.

Herbata sypka czy w torebkach? 

Istnieje powszechne przekonanie, że herbata w torebkach jest gorszej jakości. Nic bardziej mylnego. Listki herbaty umieszczane są w torebkach dla komfortu konsumentów – wpływa to na wygodę w jej zaparzaniu i nie ma żadnego wpływu na smak napoju. W przypadku marki Dilmah zarówno w torebkach, jak i w opakowaniach herbaty sypkiej znajdują się te same listki, które niezależnie od formy pakowania zbierane są ręcznie, tradycyjnie przetwarzane oraz hermetycznie pakowane.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH