Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cold brew zanotowało rekordowy wzrost zainteresowania tego lata

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-09-2017, 13:03
Cold brew zanotowało rekordowy wzrost zainteresowania tego lata
fot. shutterstock

Google udostępniło niedawno raport, który pokazuje trzy najważniejsze trendy w świecie napojów. Jednym z nich jest boom na cold brew, kawę macerowaną na zimno. Według raportu trend ten zaczął się w na rynku amerykańskim w lecie 2015 r. i nasilił zdecydowanie w tym roku.

Zainteresowanie cold brew rośnie za oceanem każdego roku o ponad 100%. W ciągu zaledwie 12 miesięcy sprzedaż cold brew wzrosła w USA o 80% i już co piąty Amerykanin pijący codziennie kawę, sięga po ten napój.

Fala popularności przeniosła się już do Europy. Co ciekawe, krajami, w których ten segment cieszy się największą popularnością, są Hiszpania i… Polska.

Według raportu Mintela 51% Polaków (i taki sam odsetek Hiszpanów) wyraża zainteresowanie spróbowaniem cold brew. To znacznie więcej niż w europejskich krajach sklasyfikowanych na kolejnych pozycjach: Włoszech (44%), Francji (31%) i Niemczech (27%). Jednocześnie dane Google pokazują, że tego lata zainteresowanie tą kategorią w Polsce było kilkukrotnie większe niż na początku tego roku.

infografika_coldbrew.png

Raport Google zwraca uwagę, że dynamicznie rośnie cały segment napojów wymagających powolnego procesu produkcji. Cold brew z jednej strony wpisuje się w filozofię slow life, a z drugiej – może być świetnym zamiennikiem espresso czy napoju energetycznego wypitego w biegu.

Innym źródłem sukcesu, na który zwraca uwagę raport, jest delikatna słodycz. Dzięki temu, że do zaparzania cold brew nie wykorzystuje się gorącej wody, tylko część kwasowości zawartej w ziarnach przedostaje się do napoju. To czyni go od 60 do 65% słodszym od tradycyjnej kawy.

Cold brew nadaje się też świetnie jako baza do drinków i alternatywa dla napojów energetycznych – nie zawiera konserwantów i ma tylko kilka kalorii. Bardzo dobrze spisuje się także przed lub po treningu, a przy tym jest bogate w antyutleniacze.

Czytaj też: Trendy na rynku kawiarni: Etno Cafe stawia na różne warianty cold brew

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH