REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Skupy nie chcą rumianku?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer, mt
  • Data: 02-07-2014, 10:59
Dobre zbiory rumianku
fot. fotolia

Rumianek pospolity został zebrany. Producenci zadowoleni są z jakości i plonów, ale co z ceną?

REKLAMA

Zbiory rumianku zakończyły się w tym roku w czerwcu dzięki sprzyjającej pogodzie. Surowiec czeka na "oczyszczenie" w magazynach, ale trudno powiedzieć czy na tzw. wolnym rynku, będą chętni aby go kupić.

Północna Lubelszczyzna to region w którym od wielu lat uprawia się rumianek pospolity. Nie są to duże plantacje, ale zdarza się, że pojedynczy gospodarze sieją nawet kilka hektarów ziół. Produkcja ta dała początek inicjatywie porozumienia partnerskiego Dolina Zielawy, która działa na terenie kilku gmin: Rossosza, Wisznic, Sosnówki, Jabłonia oraz Podedwórza. Co było ich wspólnym mianownikiem? Właśnie uprawa m.in. rumianku.

- W rolnictwie często zdarza się tak, że jak jest podaż na jakiś produkt na rynku to nie ma na niego popytu. Kiedy w danym roku mamy dobre plony, to albo nie ma na nie ceny, albo w ogóle nie można ich sprzedać - mówi portalowi farmer.pl Andrzej Matczuk z gminy Wisznice. Tak dzieje się też w wypadku rumianku. Bez kontraktacji trudno jest sprzedać surowiec i ten rok najpewniej będzie można zaliczyć do takich sezonów.

- Na razie nie słychać, aby firmy skupujące były zainteresowane rumiankiem. Nie można dostać worków papierowych na surowiec i dlatego nie można "czyścić" surowca - dodaje. (Oczyszczony surowiec pakowany jest w specjalne worki). O cenie również się jeszcze nie mówi. W dobrej sytuacji są ci rolnicy, którzy mają podpisane umowy kontraktacyjne, a do takich należy właśnie Matczuk. Od kilkunastu lat współpracuje z niemiecką firmą, która odbiera od niego surowiec. Mimo że uprawa tej rośliny jest pracochłonna to z każdym kolejnym rokiem również decyduje się na współpracę. Obecnie cena kilograma waha się od 7 do 7,5 zł plus VAT.

Rumianek pospolity jest rośliną jednoroczną, a surowcem według norm jakościowych, jest cały koszyczek. Roślina kwitnie od maja do lipca i właśnie koniec czerwca to najlepszy moment na zbiór. Proces ten jest pracochłonny. Wyróżnić można dwa rodzaje zbioru. Jeden to koszenie kombajnem i suszenie w suszarni. Drugi popularny na Lubelszczyźnie - to koszenie kosiarką rotacyjną i suszenie na wolnym powietrzu na drewnianych drabinkach zestawionych ze sobą, czyli tzw. "kozłach". W tym czasie bardzo ważna jest pogoda. Opady deszczu znacznie pogarszają jakość surowca i uniemożliwiają przejście do drugiego etapu prac, gdzie po wysuszeniu korzysta się z kombajnu w celu oddzielenia koszyczków od łodyg. Następnie produkt należy jeszcze oczyścić.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH