Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 07-12-2017, 12:04
Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez
fot. shutterstock

– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.

Zdaniem dr n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej regularne picie kawy nie powoduje niedoboru magnezu i wapnia w ludzkim organizmie.

– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia. Oczywiście mówimy tu o diecie niewykluczającej kategorycznie niektóre produkty jak np. dieta bezglutenowa pozbawiona produktów zbożowych. Długoterminowe korzystanie z takiej diety może prowadzić do zubożenia naszego organizmu w różne składniki – tłumaczyła dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska.

– Kawa jako sam produkt dostarcza nam magnezu. Filiżanka kawy daje nam 5 procent dziennej normy magnezu, a więc 5 filiżanek dostarczy nam dziennie 25 procent. W niektórych krajach, gdzie pije się dużo kawy, jest ona stawiana na drugim lub trzecim miejscu jako produkt dostarczający magnez. Pokutujące w społeczeństwie mity mówiące o tym, że kawa wypłukuje magnez i wapń nie mają potwierdzenia. Chyba że naprawdę ktoś pije bardzo dużo kawy, ma nieracjonalną dietę, przyjmuje wiele różnych leków, które wchodzą w interakcje ze sobą, wtedy taka sytuacja może mieć miejsce, ale są to pojedyncze przypadki. Generalnie uspokajam, że regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez – wyjaśniła ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH