Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Segafredo: prognozujemy "ziarnistą rewolucję"

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2017, 13:32
Segafredo: prognozujemy
fot. materiały prasowe

– Odnotowywano pozytywne zmiany w segmencie kapsułek. W ujęciu wartościowym ich udział w rynku kawy wynosił w 2013 roku 3%, a już dwa lata później 5% – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl Joanna Sobyra, kierownik ds. marketingu Segafredo Zanetti Poland.

Rynek kawy stale rozwija się. Konsumenci chcąc cieszyć się jej pełnym smakiem, decydują się na wybór najlepszej jakości kawy. Przekłada się to na rozwój segmentu kawy ziarnistej i kapsułek.

– Wyniki badań GFK Polonia potwierdzają zauważalny od pewnego czasu wzrost w segmencie kaw ziarnistych. Ich sprzedaż zwiększa się z roku na rok zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym. Spada natomiast wolumen sprzedaży kaw mielonych i rozpuszczalnych. Prognozujemy, że to właśnie segment kaw ziarnistych, w związku z rosnącą świadomością i zwiększającymi się oczekiwaniami klientów, będzie ulegał najdynamiczniejszemu rozwojowi. Co ciekawe odnotowywane są także pozytywne zmiany w segmencie kapsułek. W ujęciu wartościowym ich udział w rynku kawy wynosił w 2013 roku 3%, a już dwa lata później 5%. – tłumaczyła Joanna Sobyra, kierownik ds. marketingu Segafredo Zanetti Poland.

Duży wpływ na zmieniające się gusta społeczeństwa ma rozwój kawiarni i serwowana przez nie kawa. Konsumenci, którzy podczas pobytu w lokalu mieli okazję spróbować smaku prawdziwego cappuccino lub espresso, pragną później spożywać takie samo w domowym zaciszu. Przekłada się na to wybór konkretnego rodzaju kawy podczas robienia zakupów do domu, gdzie główną rolę gra jakość kawy.

– Obserwując zmiany na rynku, jakich doświadczamy od kilku lat, prognozujemy „ziarnistą rewolucję”. Wzrost tego segmentu to nie chwilowy trend, a rezultat istotnych zmian i systematycznie zwiększającej się świadomości konsumentów. Oczekują oni pełnego, aromatycznego, wysokojakościowego smaku, a taki gwarantuje właściwie przyrządzone, włoskie espresso, parzone ze świeżo zmielonych ziaren w ekspresie ciśnieniowym – oceniła kierownik ds. marketingu Segafredo Zanetti Poland.

Jak wskazała Joanna Sobyra, zmieniające się potrzeby gastronomów, a także wzrastająca świadomość ich klientów to dwa główne czynniki wpływające na strukturę asortymentu Segafredo.

– Śledząc aktualne trendy, wprowadzamy propozycje hołdujące ekologii jak np. kawa Segafredo Organic – dodała Sobyra.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jimi 10-05-2017, 11:11:
A najlepsza kawa to kawa od Manufaktury Kawy - manufakturakawy.com .

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH