REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Tchibo: Polacy poszukują alternatywnych metod przygotowywania kawy w domu

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-04-2014, 11:35
Tchibo: Polacy poszukują alternatywnych metod przygotowywania kawy w domu
fot. materiały prasowe / Tchibo

- Polacy mają coraz większą wiedzę o kawie, sposobach jej picia oraz miejscach pochodzenia czy rodzajach kawy, dlatego obserwujemy dynamiczny rozwój segmentu ziaren i związanych z przygotowywaniem kawy urządzeń - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Barbara Kowalik-Kamińska, Marketing Manager Coffee Poland&Baltics, Tchibo Warszawa.

REKLAMA

Jak tłumaczy przedstawicielka Tchibo, nasi rodacy z upodobaniem rozwijają swoje umiejętności baristów, choć używają ekspresów wciąż okazyjnie. - Nie zapominajmy, że wciąż najpopularniejszą metodą według konsumentów, wydobywającą z kawy jej największe walory smakowe, jest tradycyjna metoda zaparzania. Dlatego z jednej strony niesłabnącą popularnością cieszy się kawa gotowa do natychmiastowego zaparzenia w domu, czy to mielona, czy rozpuszczalna, z drugiej zaś konsumenci zainteresowani nowinkami poszukują alternatywnych metod przygotowywania kawy w domu - dodaje Barbara Kowalik-Kamińska.

Jej zdaniem, rozkwit kultury kawowej w Polsce jest faktem. Polacy coraz częściej sięgają po kawy specjalistyczne, dyskutują o nich czy to przy filiżance aromatycznego napoju, czy na forach internetowych, odwiedzają coraz liczniejsze kawiarnie i bary kawowe.

- Obecny rozkwit kawiarni wiąże się zarówno z postępującą zamożnością naszego społeczeństwa, zwyczajem przenoszenia spotkań towarzyskich poza dom, jak i z szybkim przyswajaniem globalnych trendów przez zwłaszcza młodsze pokolenia konsumentów. Niemniej jednak, detalicznemu rynkowi kawy długo jeszcze nie zagraża spadek z powodu rozkwitu kawiarni - ta najważniejsza, poranna, po przebudzeniu, okazja konsumpcji - wciąż jest zaspokajana w przeważającej większości przez poranny rytuał parzenia ulubionej kawy, w ulubionym kubku, we własnej kuchni - komentuje Barbara Kowalik-Kamińska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH