Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zielona herbata wspomaga pamięć i odchudza

  • Autor: PAP
  • Data: 03-08-2017, 12:43
Zielona herbata wspomaga pamięć i odchudza
fot. shutterstock

Składnik zielonej herbaty łagodzi problemy z pamięcią i oporność mózgu na działanie insuliny, a także pomaga zwalczyć otyłość związaną z dietą o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy – informuje "The FASEB Journal”.

"Zielona herbata jest (po wodzie) drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie. Uprawia się ją w co najmniej 30 krajach” - powiedział Xuebo Liu z Northwest A & F University w Yangling (Chiny). "W walce z otyłością, opornością na insulinę i upośledzeniem pamięci starożytny zwyczaj picia zielonej herbaty może być bardziej akceptowalną alternatywą dla leków" - dodał.

Jak wykazały badania na myszach przeprowadzone przez zespół Liu, należący do polifenoli EGCG - czyli galusan epigallokatechiny, główny aktywny biologicznie składnik zielonej herbaty może łagodzić oporność na insulinę i upośledzenie funkcji poznawczych spowodowane dietą o wysokiej zawartości tłuszczu i fruktozy. Wcześniejsze badania sugerowały potencjalną możliwość stosowania EGCG w leczeniu wielu chorób.

Liu i współpracownicy podzielili 3-miesięczne samce myszy ze szczepu C57BL/6J (czarno ubarwione myszy z tego szczepu są powszechnie wykorzystywane w badaniach otyłości indukowanej dietą) na trzy grupy na podstawie diety. Grupę kontrolną karmiono standardową dietą, druga grupa dostawała dużo tłuszczu i fruktozy (HFFD), zaś trzecią – także na tuczącej diecie – pojono wodą z dodatkiem 2 gramów EGCG na litr.

Naukowcy obserwowali myszy przez 16 tygodni. Jak się okazało, osobniki karmione dużą ilością tłuszczu i fruktozy miały wyższą masę ciała niż myszy kontrolne i znacznie wyższą niż myszy HFFD, którym podawano też EGCG.

Przeprowadzając test w labiryncie wodnym Morrisa naukowcy odkryli, że myszy z grupy HFFD potrzebowały więcej czasu na dotarcie w bezpieczne miejsce w porównaniu z myszami z grupy kontrolnej. Grupa HFFD + EGCG radziła sobie znacznie lepiej niż grupa HFFD – i to w każdym dniu testu. Uzyskane wyniki wskazują, że zawarte w zielonej herbacie EGCG może złagodzić problemy z pamięcią spowodowane przez dietę o wysokiej zawartości tłuszczu oraz fruktozy.

EGCG może stanowić nawet 1/3 suchej masy listków zielonej herbaty i jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem – pod tym względem przewyższa stukrotnie witaminę C, a 25 – krotnie – witaminę E.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH