Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE
fot. PTWP

Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz portali portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji przyznała - już po raz piąty - firmom z branży żywnościowej certyfikaty "Dobry produkt - wybór ekspertów".

Nagrody, wspólnie z Edytą Kochlewską, redaktor naczelną serwisu dla handlu.pl i zastępczynią redaktora naczelnego „Rynku Spożywczego", Łukaszem Stępniakiem, redaktorem naczelnym „Rynku Spożywczego" i serwisu portalspozywczy.pl oraz Rafałem Sikorą, menadżerem segmentu, wręczyła Renata Juszkiewicz, prezes zarządu Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji i dyrektor przedstawicielstwa Metro Group w Polsce, a także Henryk Cichecki, członek zarządu Polskiego Radia SA. Galę poprowadził prezenter telewizyjny Marek Czyż.

Oprócz wyżej wymienionych osób, w skład jury, które wyłoniło nagrodzone produkty i firmy, wchodzą także doc. dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, zastępca dyrektora ds. Koordynacji Badań Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur; Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting, Andrzej Faliński, dyrektor generalny POHiD oraz Maciej Siejewicz, marketing i communication manager GfK Polonia.
Celem przyznania Certyfikatów Dobry Produkt jest promocja doskonałej polskiej żywności i popularyzacja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą.

Zobacz relację video z wręczenie certyfikatów "Dobry Produkt - wybór ekspertów" oraz Nagród Rynku Spożywczego 2014.

Certyfikaty zostały wręczone w trzech kategoriach: Produkt wysokiej jakości, Produkt innowacyjny oraz Produkt tradycyjny i regionalny.
Certyfikat w kategorii Produkt innowacyjny otrzymały herbatniki ułatwiające trawienie Viva Digestive, którego producentem jest S.C. European Foods SA, Draganesti. Nagrodę odebrał Catalin Gabriel Vasile, prezes zarządu, Global Food Poland Sp. z o.o.

Drugim nagradzanym produktem w kategorii Innowacyjny Produkt są mrożone owoce w polewie kakowej Fantasia di Frutti marki Igloopol, którego producentem jest ANO Sp. z o.o. z Dębicy. Certyfikat odebrała Iwona Repetowska, brand manager marki Igloopol reprezentująca firmę Ano Sp. z o.o.

Certyfikat w Kategorii Innowacyjny Produkt otrzymały także Zioła mrożone (bazylia, koperek, pietruszka, 8 ziół) firmy Frosta Sp. z o.o., a odebrał go przedstawiciel spółki - Piotr Kamiński.

Wyróżnienie w kategorii Innowacyjny Produkt otrzymał także produkt o nazwie Puffins (suszone jabłka, suszone wiśnie), którego producentem jest Microfood Piotr Barczyk z Ostrzeszowa. Certyfikat odebrała Katarzyna Barczyk, dyrektor ds. marketingu firmy Microfood.

Ostatnim produktem w Kategorii Innowacyjny Produkt, któremu przyznano certyfikat są: Ślimaki w bulionie warzywnym firmy PPHU Eko Snails Garden z Rydzówki, a odebrali go właściciele przedsiębiorstwa - Mariola Piłat oraz Grzegorz Skalmowski.

Drugą kategorią, w której zostały przyznane Certyfikaty Dobry Produkt, jest kategoria Produkt Tradycyjny i Regionalny.

W tej kategorii certyfikat otrzymał Kurczak zagrodowy z Podlasia, którego producentem jest Zakład Sedar SA Grupy Drosed. Wyróżnienie odebrał Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed.

Certyfikat w kategorii Kategoria Produkt Tradycyjny i Regionalny otrzymała także wędzona sieja miedwieńska i sielawa z jeziora Miedwie, których producentem jest FBHU Modehpolmo ze Szczecina. Certyfikat odebrał Marek Szulc, kierownik ds. produkcji i marketingu firmy Modehpolmo.

W tej kategorii Certyfikat otrzymał także Pstrąg wędzony naturalny z Gospodarstwa Rybackiegp Zielenica - Anna i Łukasz Skowrońscy z Kobylnicy. Wyróżnienie odebrali właściciele Anna i Łukasz Skowrońscy.

Kolejne wyróżnienie w kategorii Produkt Tradycyjny i Regionalny przyznano Przedsiębiorstwu Wielobranżowemu Agrilogis za Makaron owsiany pełnoziarnisty nitka. Odbioru certyfikatu dokonał Marcin Gajewski, właściciel firmy.

Ostatni Certyfikat wyróżniony w kategorii Produkt Tradycyjny i Regionalny otrzymują: kiełbasa gospodarza z gęsiną oraz kiełbasa wieprzowa z dodatkiem mięsa z gęsi, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona, podsuszana Zakładów Mięsnych Silesia SA z Sosnowca. Wymienione produkty sprzedawane są pod marką własną sieci Tesco Polska. Certyfikat odebrał więc Ryszard Tomaszewski, prezes zarządu Tesco Polska, Anna Grabowska, Comercial Director Tesco Polska oraz Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia SA.

Ostatnią, trzecią kategorią, w której przyznano certyfikaty Dobry Produkt jest Produkt Wysokiej Jakości. W tej kategorii wyróżniono dziesięć produktów.

Pierwszy z nich jest pasztet z warzyw Fit Bomba witaminowa z selera, którego producentem jest Vitamedica.eu Sp. z o.o. z Krakowa. Produkt został przeniesiony z kategorii Produkt Innowacyjny, w której został początkowo zgłoszony. Nagrodę odebrał prezes firmy Bogusław Bienias.

Produkty Wysokiej Jakości to także Naturalna woda mineralna Kinga Pienińska - butelka szklana 0,30 l i 0,7 naturalna oraz Naturalna woda mineralna Kinga Pienińska - butelka pet 0,5 l i 1,5 l bez gazu. Nagrodę w imieniu producenta - firmy GFT Goldfruct Sp. z o.o. odebrała Katarzyna Glibowska, Brand & Communications Manager.

Kolejny wyróżniony produkt to Cidder INN Niebieski Wytrawny firmy producent JRBB Sp. z o.o. Certyfikat odebrał Robert Sieradzki, prezes zarządu.

W Kategorii Produkt Wysokiej Jakości wyróżnienie otrzymała również linia produktów Charlotte: "Świat orzechów Mix fantazyjny" i "Świat orzechów Mix klasyczny" Orzeszki arachidowe w czekoladzie 320 g, których producentem jest Jutrzenka Dobre Miasto Sp. z o.o. Wymienione produkty sprzedawane są pod marką własną sieci Tesco Polska, dlatego też nagrodę odebrał Ryszard Tomaszewski, prezes zarządu, Tesco Polska, Anna Grabowska, Comercial Director Tesco oraz Maciej Tryt, dyrektor zarządzający, Jutrzenka Dobre Miasto.

W gronie nagrodzonych produktów znalazła się również pasta z pieczonej papryki i pomidorów, której producentem jest Kozat SA (Tragano - Grecja). Wyróżnienie odebrała Jadwiga Skwara - współwłaściciel firmy Dorapol.

Kolejny nagrodzony produkt w kategorii Produkt Wysokiej Jakości to Łosoś norweski Bio marki Limito. Certyfikat odebrał Mirosław Orzoł, prezes zarządu, Limito SA.

Certyfikat za Produkt Wysokiej Jakości otrzymały także naturalne musy owocowe Just! Mousse, których producentem jest firma Menii z Pabianic. Nagrodę odebrał właściciel - Łukasz Jakubowski.

Certyfikat Dobry Produkt trafił także do producenta polędwicy z dorsza atlantyckiego Family Fish - firmy Nord Capital. Certyfikat odebrał prezes Marek Dominik.

Kolejnym nagrodzonym produktem są świeże soki Cymes firmy Victoria Cymes Sp. z o.o. Wyróżnienie odebrał Wojciech Mliczek, dyrektor handlowy spółki.

Ostatnim wyróżnionym jest musztarda francuska specjalna, której producentem jest ZZIOS Tarsmak Józef Gondek Teresa Gondek sp.j. z Radgoszczy, a nagrodę odebrał Wiesław Sarad, dyrektor handlowy.

Podczas gali wręczono również Certyfikat szczególny, gdyż jego laureat został wyłoniony w drodze głosowania internautów-czytelników serwisu portalspozywczy.pl. Certyfikat ten otrzymały mrożone owoce w polewie kakaowej Fantasia di Frutti marki Igloopol, którego producentem jest ANO Sp. z o.o. z Dębicy. Nagrodę odebrała Brand Manager marki Igloopol - Iwona Repetowska.

Rekomendacja potwierdzona znakiem „Certyfikatu Dobry Produkt" to szansa dla polskich firm spożywczych na większe uznanie wśród klientów, a także hurtowników i sieci handlowych. Prezentacja Certyfikatu na opakowaniu to także realna szansa na wyróżnienie i podkreślenie wyjątkowości Państwa produktu na sklepowej półce.

Podczas VII Forum Rynku Spożywczego wręczono również Nagrody Rynku Spożywczego 2014.

POLECAMY W SERWISACH