REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA
REKLAMA
WYDARZENIA/KONFERENCJE

18 lutego 2009 roku, o godzinie 13., pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczął się I Pomorski Festiwal Gustownych Smaków. Organizatorem imprezy była Pomorska Izba Rolnicza. Dopisali zarówno producenci jak i konsumenci, którzy licznie odwiedzili „Oberżę pod lipami" w Łęgowie, gdzie odbywał się Festiwal.

Swoje wyroby zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych MRiRW prezentowało kilkudziesięciu wystawców. Można było nie tylko zobaczyć ale również skosztować około 35 potraw oraz wysłuchać kulinarnej gawędy Grzegorza Russaka, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego, autora wielu telewizyjnych programów kulinarnych.

Imprezę otworzył i prowadził Zenon Bistram, prezes Pomorskiej Izby Rolniczej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentowała Maria Zwolińska, radca generalny ministerstwa.

Festiwal ma być imprezą cykliczną, coroczną. Województwo pomorskie zajmuje drugie miejsce po śląskim na liście MRiRW pod względem zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Wśród pomorskich smakołyków znajdują się miody, powidła, sery, potrawy z ryb, mięsa, wędliny, nalewki, wyroby piekarnicze i alkoholowe. Pomorze zaznaczone jest też już na mapie kulinarnej Europy poprzez przynależność do Europejskiej sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a mogą do niej należeć tylko te regiony, które produkują żywność wysokiej jakości z lokalnych surowców najwyższej jakości.

Zdaniem uczestników Festiwalu impreza to doskonała okazja nie tylko do rozpowszechniania wiedzy o pomorskim dziedzictwie kulinarnym, ale również promocji gospodarstw rolnych i agroturystycznych mających w swojej kulinarnej ofercie produkty tradycyjne. Opinię tę podziela również Zenon Bistram, prezes Pomorskiej Izby Rolniczej który wyraża nadzieję, że Pomorski Festiwal Gustownych Smaków na stałe wpisze się w harmonogram imprez organizowanych na Pomorzu. Jego zdaniem, dzięki dobrej ofercie kulinarnej łatwiej dotrzeć do potencjalnych turystów, którzy przyjadą tutaj wtedy nie tylko zwabieni pięknem Kaszub i Kociewia, ale również smakiem pomorskich wiktuałów.

POLECAMY W SERWISACH