REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA
REKLAMA
WYDARZENIA/KONFERENCJE

Na konferencje Polska Federacja Producentów Żywności we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym zapraszają: technologów żywności, osoby odpowiedzialne za jakość i bezpieczeństwo żywności, przedstawicieli organizacji branżowych do udziału w seminarium szkoleniowym pt.:Technologiczne aspekty obniżenia poziomu akryloamidu w żywności.

Organizator:

Polska Federacja Producentów Żywności

  • tel.:
  • email:
  • internet:

Akryloamid jest substancją powszechnie występującą w żywności, powstającą  podczas obróbki termicznej produktów zawierających skrobię.  Jego wpływ na zdrowie nie jest jednoznacznie określony, jednakże aby nie dopuścić do nadmiernej kumulacji tego związku w ludzkim organizmie, Komisja Europejska zatwierdziła branżowe poradniki  dobrych praktyk, dotyczące  metod obniżania zawartości akryloamidu w produkcji żywności poprzez zmiany w procesach technologicznych, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych branż. 

 

Wykład inauguracyjny dotyczący zmian w Ustawie o bezpieczeństwie.

Wygłosi go Przemysław Biliński - Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.

 

Podczas seminarium omówione zostaną zawarte w poradnikach wskazówki i zalecenia dotyczące technologicznych aspektów obniżenia poziomu akryloamidu w żywności.

 

Seminarium odbędzie się 26 maja 2009 r. w Warszawie, w godzinach: 9:30 - 15:00. Szczegółowy program konferencji dostępny jest na stronie www.pfpz.pl. Uczestnictwo dla pracowników firm przetwórstwa żywnościowego oraz organizacji branżowych jest bezpłatne.

POLECAMY W SERWISACH