Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE

Aktualne przepisy, najbliższe zmiany, najczęstsze problemy. Stosowanie oraz znakowanie substancji dodatkowych od dawna uregulowane jest zarówno w przepisach krajowych, jak i wspólnotowych. Nadal jednak pojawiają się trudności z ich zastosowaniem w praktyce.

Organizator:

IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.

  • internet:

Ponadto wkrótce zaczną obowiązywać nowe akty prawne wprowadzające liczne zmiany w zakresie znakowania żywności informacją o obecności dodatków. Będzie to miało bezpośredni wpływ na treść etykiet środków spożywczych.

Na szkoleniu zostaną przedstawione zasady znakowania substancji dodatkowych, a w szczególności: konsekwencje wynikające z nowego pakietu rozporządzeń w sprawie dodatków, kary grożące za niewłaściwe znakowanie, warunki określania funkcji technologicznych, możliwość stosowania określeń: „nie zawiera sztucznych barwników/konserwantów/dodatków", zasady umieszczania rysunku owocu, obowiązkowe ostrzeżenia dla niektórych barwników oraz wiele innych ważnych zagadnień.

POLECAMY W SERWISACH