Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE

Podczas konferencji grono specjalistów i ekspertów przedstawi pełne kompendium wiedzy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktów z żywnością.

Organizator:

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

    Polska Warszawa
  • tel.:
  • email:
  • internet:

Konferencję poprowadzą m.in.: Kazimiera Ćwiek-Ludwicka - Państwowy Zakład Higieny, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego; Anna Starnawska-Oleńko - Kierownik Sekcji Orzecznictwa ds. Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie; Wojciech Kozak - Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu; Iwona Schreuder - Regional Packaging Manager for Central Eastern Europe Nestlé Polska SA; Jacek Czarnecki - Regulatory Affair Manager Nestle Polska SA.

Zdaniem Jacka Czarneckiego, pełniącego funkcję Przewodniczącego Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności PFPŻ ZP, jakość opakowań, w tym ich atrakcyjność to jeden z kluczowych elementów na drodze do sukcesu firmy żywnościowej. Walka o trwałość, minimalizowanie strat i funkcjonalność, a także wymagania środowiskowe, wyznaczają kierunki rozwoju opakowań. Jednakże nie wszystkie materiały mogą być stosowane do kontaktu żywnością. Niektóre komponenty, takie jak barwniki, powłoki, substancje dodatkowe oraz inne składniki i zanieczyszczenia, budzą zastrzeżenia z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. System RASFF niemal co dzień donosi o problemach stwierdzonych przez Państwa Członkowskie UE. Również nauka nie pozostaje w tyle i wciąż dowiadujemy się o nowych materiałach i substancjach opiniowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością to chyba najbardziej techniczny dział legislacji żywnościowej. Każdy praktycznie operator łańcucha dostawczego podlega tym przepisom - stwierdza J. Czarnecki. Problemy w zrozumieniu zagadnień związanych z migracją szkodliwych substancji z tworzyw sztucznych i innych materiałów polegają na częstym braku dostatecznej wiedzy na temat chemii i struktury stosowanych materiałów. Dodatkowo europejska legislacja jest niekompletna i rozproszona i dlatego w niektórych krajach członkowskich wciąż funkcjonują przepisy odnośnie niektórych materiałów. Niekiedy też konieczne jest skorzystanie z legislacji innych krajów oraz wytycznych opracowanych przez stowarzyszenia producentów opakowań oraz przemysłu żywnościowego.

Z punktu widzenia producenta żywności najważniejsze jest zidentyfikowanie odpowiednich przepisów oraz wynikających z nich obowiązków i zgodność z tymi wymaganiami. Ważne jest też śledzenie zmian, których w najbliższym czasie zapowiada się niemało. Kolejna kwestia to zastosowanie wymagań legislacji: opracowanie specyfikacji, na podstawie której dostawca będzie mógł zadeklarować zgodność z odpowiednimi standardami, oczywiście w oparciu o informacje od swoich dostawców lub wyniki badań. Tutaj dotykamy kolejnej ważnej kwestii: złożoności łańcuchów dostawczych materiałów opakowaniowych i innych materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogólnie w całym łańcuchu ważna jest jakość surowców i zastosowany proces, a także inne dobre praktyki wytwarzania.

Wyzwanie w tym obszarze to nie tylko opakowania, lecz także wszelkie inne materiały stykające się z wyrobami, takie jak naczynia i przybory kuchenne, materiały promocyjne, urządzenia produkcyjne, odzież pracowników itp. PFPŻ, jak zwykle, podejmie tematy najistotniejsze z punktu widzenia nauki, urzędowej kontroli oraz interesu przedsiębiorców. Seminarium ma na celu przybliżenie uczestnikom całego szalenie skomplikowanego obszaru przepisów, jak zwykle z korzyścią dla konsumenta, przedsiębiorcy oraz w celu ułatwienia codziennej pracy osób odpowiedzialnych w firmach za zgodność z legislacją.

Partner Merytoryczny: Związek Polskie Mięso. Konferencja jest płatna (20% rabatu przy rejestracji do 25 maja 2010 r.).

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.