Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE

Jakie zagrożenia czyhają na polskie i europejskie firmy spożywcze ze strony nowych rynków? Czy rodzime artykuły mogą skutecznie konkurować z produktami z Chin, Brazylii, Indii? W jaki sposób można i należy poprawić konkurencyjność polskiego przemysłu żywnościowego? To tylko niektóre z tematów, które podczas II Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach poruszyli eksperci i przedstawiciele branż powiązanych z przemysłem spożywczym.

W spotkaniu wziął udział minister Marian Zalewski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który zwrócił uwagę, że mimo problemów, na które trafiają polscy eksporterzy żywności, cały czas zwiększamy swoją obecność na nowych rynkach.

Firmy spożywcze reprezentował Krzysztof Koszela, dyrektor ds. Rozwoju Rynków Zagranicznych w Grupie Kapitałowej Jutrzenka oraz Piotr Wierzbowski, wiceprezes Centrum Mięsnego Makton. Obaj przedstawiciele przemysłu żywieniowego zwrócili uwagę na nieefektywną pomoc państwa w zakresie zwiększenia sprzedaży na rynkach wschodnich produktów polskich dużych przedsiębiorstw.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Andrzej Maria Faliński, drektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji podkreślali m.in. wagę współpracy ośrodków naukowych z przemysłem spożywczym oraz konieczność uproszczenia legislacji. Andrzej Gantner przestrzegał też przed nieroztropnym wykorzystaniem funduszy promocji.

Głos w dyskusji o konkurencyjności polskiego przemysłu żywnościowego zabrali również analitycy: Piotr Grauer, wicedyrektor KPMG oraz Dariusz Winek, dyrektor Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych w Banku BGŻ.

Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB w swoim wystąpieniu zauważył m.in., że polskich producentów powinna niepokoić koncentracja eksportu w kierunku krajów Unii, szczególnie w perspektywie kurczenia się tego rynku.

Na możliwości poprawy konkurencyjności poprzez obniżanie kosztów wskazywał Janusz Moroz - członek zarzadu RWE Polska.

Pełną relację z panelu "Rynek Spożywczy. Konkurencyjnosc polskiego i europejskiego przemysłu żywnosciowego w globalizujacym sie swiecie zamieścimy już wkrótce.

Relacje ze wszystkich paneli można znaleźć także na stronie www.eec2010.eu

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.