Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE
Prezydium konferencji. Od lewej: Dorota Kozłowska - dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP, Jacek Czarnecki - przewodniczący Komisji ds. legislacji i bezpieczeństwa żywności (Nestle Polska S.A.), Iwona Schreuder (Nestle Polska S.A.), dr Kazimiera Ćwiek-Ludwicka (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny), dr inż. Wojciech Kozak - Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością to główny temat konferencji szkoleniowej Polskiej Federacji Producentów Żywności, która odbyła się 11 czerwca w Warszawie. Eksperci dyskutowali o aspektach prawnych i technologicznych związanych z tym zagadnieniem. Konferencja zgromadziła ponad 70 przedstawicieli firm z sektora przetwórstwa żywności, instytucji naukowo-badawczych oraz mediów.

Szkolenie otworzyło wystąpienie dr Kazimiery Ćwiek-Ludwickiej z Państwowego Zakładu Higieny, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, która przedstawiła wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zwróciła uwagę na przepisy i zasady ogólne, w tym te, dotyczące dokumentacji, oznakowania i identyfikowalności. Ekspert poruszyła także temat zagrożeń związanych z migracją substancji z materiałów do kontaktu z żywnością do żywności. W swojej prezentacji, dr Ćwiek-Ludwicka, oceniła bezpieczeństwo poszczególnych materiałów i ich komponentów oraz zaprezentowała konsekwencje z tym związane dla samych przedsiębiorców- regulacje prawne dla tworzyw sztucznych, materiałów z recyklingu, papieru i kartonu, ceramiki, szkła, metalu, farb i lakierów. Wspomniała także o zaleceniach i rekomendacjach Komisji Europejskiej.
O Programie Poznaj Dobrą Żywność opowiedział pan Marcin Pikulski Główny Specjalista Biura Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawił główne założenia programu promocyjnego produktów żywnościowych najwyższej jakości - program "Poznaj Dobrą Żywność".

Przedstawiciele Nestle Polska S.A.: Jacek Czarnecki, Regulatory Affairs Manager, oraz Iwona Schreuder, Regional Packaging Manager for Central Eastern Europe, przedstawili zebranym niezbędny zestaw informacji, których powinien wymagać producent środków spożywczych od swoich dostawców opakowań i przedmiotów do kontaktu z żywnością. Prelegenci przedstawili także przepisy regulujące te kwestie. Zwrócili uwagę na podstawową zasadę, która mówi, że wszystkie materiały i wyroby do kontaktu z żywnością muszą być zgodne z przepisami i bezpieczne. Jak podkreślał Jacek Czarnecki, zgodność z przepisami należy potwierdzić deklaracją zgodności pochodzącą od dostawcy. Zaprezentował także informacje, jakie powinna zawierać taka deklaracja.
Nowe trendy w opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością przedstawili dr inż. Wojciech Kozak z Katedry Towaroznawstwa Przemysłowego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Głównym tematem ich wystąpienia były opakowania aktywne i inteligentne oraz nanotechnologia.

Temat urzędowej kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przedstawiła Anna Starnawska-Oleńko, Kierownik Sekcji Orzecznictwa ds. Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Ekspert poinformowała uczestników szkolenia o powiadomieniach w systemie RASFF oraz o uprawnieniach i współpracy inspekcji. Opowiedziała o kontrolach w przedsiębiorstwach i w obrocie handlowym, wspomniała także o karach stosowanych przez inspekcje. Zwróciła także uwagę na nieprawidłowości stwierdzane na polskim rynku.

Konferencje poprowadzili Jacek Czarnecki, przewodniczący Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności PFPŻ ZP, Regulatory Affairs Manager Nestle Polska S.A. oraz Dorota Kozłowska, dyrektor ds. Legislacji PFPŻ ZP.

Partnerzy konferencji:
• Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• PATPOL Europejscy i Polscy Rzecznicy Patentowi

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.