Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE

Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz portali portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji przyznała już po raz drugi firmom z branży żywnościowej certyfikaty "Dobry produkt - wybór ekspertów".

W skład jury wchodzili m.in. Andrzej Wojciechowski oraz Doc. Dr Urszula Kłosiewicz-Górecka.

Nagrody mają postać certyfikatów, które producenci i/lub dystrybutorzy mogą przez rok eksponować na opakowaniach nagrodzonych produktów. Celem nagród, przyznawanych w sześciu kategoriach, jest popularyzacja i promocja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, sposobem opakowania, i które znajdują największe uznanie u klientów.

Certyfikaty przyznano w kilku kategoriach: wielkość sprzedaży, jakość produktu, produkt innowacyjny, funkcjonalność opakowań i design, produkt regionalny i produkt zagraniczny.

W kategorii Wielkość sprzedaży wyróżnienie otrzymał jogurt do picia Activia firmy Danone. Activia za sprawą swych walorów zdrowotnych, smakowych oraz poręcznemu opakowaniu zbudowała sobie silną pozycję rynkową w tej kategorii i notuje wysokie wzrosty sprzedaży. Certyfikat odebrał Jerzy Sroga, dyrektor ds. relacji z rolnictwem i rozwoju ekosystemu firmy Danone.

W kategorii Jakość produktu wyróżniono dwa wyroby. Pierwszą nagrodę w tej kategorii otrzymał Kindziuk zakładów mięsnych PMB, który jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i najlepszych jakościowo wędlin w klasie premium w Polsce. Certyfikat odebrał prezesa zarządu PMB Adam Lenkiewicz.

W tej kategorii wyróżnienie otrzymał także Sok pomarańczowy Tymbark Classic (w opakowaniu 1 litr), firmy Maspex Wadowice. Certyfikat przyznano za niezmiennie wysoką jakość produktu zarówno pod względem wsadu, jak i opakowania, który trafia w gusta konsumentów generując wysoką sprzedaż w kategorii soków. Spółkę reprezentował Julian Pawlak, członek rady nadzorczej Maspeksu.

Również w kategorii Produkt innowacyjny przyznano dwie nagrody. Pierwszą odebrał Marek Sypek, prezes zarządu firmy Agros Nova za nową linię innowacyjnych, mokrych fiksów marki Łowicz "Dziś na obiad". Jury przyznało ją za wprowadzenie na polski rynek pierwszego takiego produktu, pozwalającego na szybkie i sprawne przygotowanie dań obiadowych.

Kolejnym beneficjentem certyfikatu "Dobry produkt - Wybór ekspertów" jest Masa Krówkowa firmy Bakalland do smarowania wafli. Masa ta nie zawiera konserwantów, stanowi świetny dodatek do ciast i deserów. Jest pakowana w wygodne puszki, z systemem otwierania easy open. Certyfikat wręczono Marianowi Owerko - prezesowi zarządu Bakalland SA.

Następną nagradzaną kategorią była Funkcjonalność opakowań i design. Wyróżnienie otrzymały również dwa produktu. Certyfikat dla "Szynki delikatnej" marki własnej sieci Biedronka odebrał Marcin Domański - dyrektor Jeronimo Martins Dystrybucja. Jest to produkt w plasterkach, zapakowany w innowacyjne opakowanie z wygodnym zamknięciem. Funkcjonalne opakowanie, nie tylko doskonale się prezentuje, ale równie łatwo się otwiera, jak i zamyka, co pozwala dłużej przechowywać produkt. Produkt został przygotowany we współpracy z firmą Abraham Schinken Gmbh.

Drugim wyróżnionym produktem okazały się Herbaty Pu-erh z wiśnią i osmantusem oraz z pigwą i trawą cytrynową firmy Posti. Certyfikat za wygodne opakowanie pozwalające zachować wszystkie właściwości herbaty po otwarciu, bez konieczności przesypywania do innego opakowania, odebrała Magdalena Ciężkowska - kierownik ds. marketingu i rozwoju Posti.

W kategorii Produkt zagraniczny certyfikat otrzymała Oliwa z oliwek extra vergine firmy Monini Polska, a odebrał go Michał Ceglarz - traditional sales manager Monini Polska. Zdaniem ekspertów, oliwa z oliwek zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania, otworzyła nowe możliwości kulinarne, a także zmieniła wymagania i podejście polskiego konsumenta wykorzystania tradycyjnych olejów.

Ostatnią kategorią był Produkt regionalny. Tu certyfikat "Dobry produkt - wybór ekspertów" otrzymały Pierogi z kapustą i grzybami Swojska Chata firmy U Jędrusia. Nagrodę za farsz pierogów przygotowany z kapusty pochodzącej z lokalnych upraw i powstały na bazie lokalnej małopolskiej receptury, odebrał Andrzej Krupiński - dyrektor naczelny, "U Jędrusia".

Podczas IV Forum Rynku Spożywczego wręczono również Nagrody Rynku Spożywczego 2011.

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.