Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WYDARZENIA/KONFERENCJE

Tradycyjne wędliny, chleby, ciasta, miody, wyroby mleczarskie, przetwory i napoje można było obejrzeć podczas VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki - zorganizowanej na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach. Wystawę, która odbyła się 21 września, odwiedziło kilka tysięcy osób, a wśród nich pokaźne grono właścicieli hurtowni produktów spożywczych, sklepów i restauracji. Mieli oni doskonałą okazję do nawiązania kontaktów handlowych i wzbogacenia własnej oferty o nowe produkty.

 

Kilkaset produktów stanowiących polskie dziedzictwo kulinarne, wytwarzanych w oparciu o tradycyjne metody i ze składników pochodzących z upraw ekologicznych zaprezentowało blisko sześćdziesięciu producentów z całego kraju. Większość produktów można było degustować.

Gościem specjalnym VIII edycji Polskich Smaków było Starostwo Powiatowe w Wołominie. W powiecie wołomińskim, na terenie którego znajduje się Praska Giełda Spożywcza, żywność w oparciu o składniki naturalne wytwarza niemało firm. Podczas Polskich Smaków zaprezentowali się: piekarnia Mirosława Laski z Jadowa, masarnia Jasińskich z Klembowa oraz pasieka Jerzego Rosińskiego z Tłuszcza.

Pięćdziesiąt spośród prezentowanych produktów tradycyjnych i ekologicznych zostało zgłoszonych przez 28 producentów do rywalizacji w konkursie na najlepszy produkt „Polski Smak 2012". Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem: prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego - z w Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Przybyła - prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska".

Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną - wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach - wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie - produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa - wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy - produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012" i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska".

Ponadto jury zwróciło szczególną uwagę na dwa produkty. Wyróżnienie otrzymały pierogi złociste ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie - wyrabiane przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną - „Kolację z Magdą Gessler" - zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka" z Dukli za zagrychę rzeszowską.

Magda Gessler przygotowała dla publiczności specjalny pokaz kulinarny. Pod okiem tej popularnej dyktatorki smaku kucharz restauracji „Na Skrajnej" przygotował kapuśniak, którego następnie każdy mógł spróbować. Gawęda kulinarna Magdy Gessler i towarzyszącej jej na scenie prezenterki telewizyjnej Katarzyny Dowbor przyciągnęła uwagę pokaźnej rzeszy zwiedzających Polskie Smaki.

Obok wystawców produktów tradycyjnych i ekologicznych swoje stoiska zaprezentowali: Agencja Rynku Rolnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska" oraz restauracja „Na Skrajnej". Polskim Smakom towarzyszyła też prezentacja usług banku BNP Paribas oraz najnowszej oferty samochodów marki Ford, Opel i Chevrolet.

W ramach wystawy Polskie Smaki odbyła się również I Warszawska Giełda Produktu Tradycyjnego - Nabiał, podczas której kilkanaście zakładów mleczarskich zaprezentowało swoje nowości rynkowe. Obok producentów wzięli w niej udział przedstawiciele hurtowni oraz handlu detalicznego - w tym sieci sklepów. Giełda przerodziła się w forum spotkań biznesowych pomiędzy handlowcami a wytwórcami tradycyjnych produktów mleczarskich.

VIII Wystawa Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego Polskie Smaki odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W wystawie uczestniczył Pan Radosław Rybicki - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego oraz władze Powiatu Wołomińskiego i Miasta Ząbki.

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.