REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA
REKLAMA
WYDARZENIA/KONFERENCJE
fot. PTWP

Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz portali portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji przyznała - już po raz czwarty - firmom z branży żywnościowej certyfikaty "Dobry produkt - wybór ekspertów".

Nagrody, wspólnie z Edytą Kochlewską, redaktor naczelną serwisu dla handlu.pl i zastępczynią redaktora naczelnego „Rynku Spożywczego" oraz Łukaszem Stępniakiem, redaktorem naczelnym „Rynku Spożywczego" i serwisu portalspozywczy.pl, wręczyła Renata Juszkiewicz, prezes zarządu Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji i dyrektor przedstawicielstwa Metro Group w Polsce. Galę poprowadził prezenter telewizyjny Marek Czyż.

Oprócz przedstawicieli redakcji oraz POHiD w skład jury, które wyłoniło nagrodzone produkty i firmy, wchodzą także doc. dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, zastępca dyrektora ds. Koordynacji Badań Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur; Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting oraz Agnieszka Sora, dyrektor zarządzający, GfK Polonia Sp. z o.o. 

Wyróżnienia mają postać certyfikatów, które producenci i/lub dystrybutorzy mogą eksponować na opakowaniach nagrodzonych produktów. Celem nagród jest popularyzacja i promocja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, sposobem opakowania, i które - w opinii jury - powinny zostać zauważone przez konsumentów.

Certyfikaty zostaną wręczone w czterech kategoriach: Produkt regionalny, Funkcjonalność opakowania i design, Innowacyjność produktu oraz Jakość produktu.

Certyfikat w kategorii Produkt regionalny otrzymały Flaki pałuckie w pomidorach firmy Pałuki E.M. Głuszczyńscy Sp. j. Nagrodę odebrali Ewa i Marek Głuszczyńscy, właściciele firmy.

Drugą nagradzaną Certyfikatem Dobry Produkt kategorią jest Funkcjonalność opakowania i design. Tu wyróżnienie otrzymało pięć firm.

Pierwszy certyfikat w tej kategorii otrzymała firma GPH Folwark za linię sosów i ketchupów w butelkach BSL. Odebrał go dyrektor zarządzający, Łukasz Kotaniec.

Drugie wyróżnienie trafiło w ręce Krakowskiego Kredensu Tradycja Galicyjska SA, za Herbatniki Floriańskie w opakowaniu z pozytywką. Nagrodę odebrała Ewa Lewek, wiceprezes zarządu firmy Krakowski Kredens Tradycja Galicyjska - dystrybutora Herbatników Floriańskich.

Certyfikat Dobry Produkt otrzymało także Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór na Warmii i Mazurach Jacek Pieńkoś za Miód leśny w słoiku z pieczęcią. Nagrodzony produkt został przeniesiony z kategorii produkt regionalny. Certyfikat odebrał właściciel Jacek Pieńkoś.

W kategorii Funkcjonalność opakowania i design wyróżnienie otrzymała spółka Homemade SA - za zestaw opakowań dla naturalnych zup gotowych. Certyfikat odebrał Michał Wróbel, prezes zarządu.

Ostatnim wyróżnionym w tej kategorii został Pfeifer & Langen Polska SA, za opakowanie produktu Cukier Trzcinowy Kostka Diamant. Nagrodę odebrał Stanisław Bogdziewicz, prezes spółki.

W kategorii Innowacyjność produktu także wyróżniono pięć wyrobów.

Pierwszą nagrodę otrzymało Musli Lo z granatem firmy Sante A.Kowalski Sp. j. Certyfikat odebrał Dawid Borowski, kierownik działu badań i rozwoju firmy Sante.

Drugie wyróżnienie trafiło na ręce prezesa firmy Agro-Wodzisław - Mariana Oślizło, a nagrodzonym produktem było Pesso pszenno-gryczane firmy Agro-Wodzisław Sp. z o.o. sp. k.

W tej kategorii wyróżnienie otrzymało także Mleko Wiejskie świeże w butelce z uchwytem OSM Piątnica. Podmiot reprezentował dyrektor handlowy Tomasz Głasek.

Certyfikat w kategorii Innowacyjność produktu otrzymał również ekologiczne wino z aronii - Aronica - produkowane przez firmę Jantoń SA sp. Nagrodę odebrał Jacek Jantoń, właściciel firmy.

Certyfikat w tej kategorii otrzymał także napój na bazie miodu pszczelego +ho naturalnie z miodem! - firmy Staber Polska Sp. z o. o. i Wspólnicy Sp. k. Nagrodę odebrał prezes zarządu - Piotr Bereda.

Ostatni certyfikat za Innowacyjność produktu trafił w ręce Michała Niemczyckiego, prezesa firmy Voda Naturalna - za Vodę Collagen.

Ostatnią kategorią, w której przyznano certyfikaty Dobry Produkt jest Jakość Produktu.

Tu certyfikat "Dobry produkt - wybór ekspertów" otrzymała linia pieczywa Creapane firmy Inter Europol Piekarnia Szwajcarska sp. z o.o. Produkt został przeniesiony z kategorii Innowacyjność produktu. Nagrodę odbierał Robert Jachacy, dyrektor ds. handlu i marketingu.

Wyróżniono również Kukurydzę Złocistą, produkowaną przez Bonduelle Polska SA. Wyróżnienie trafiło w ręce Agnieszki Ramięgi, szefowej marketingu operacyjnego firmy.

Kolejny certyfikat w tej kategorii trafił do Kutnowskich Zakładów Drobiarskich Exdrob SA za półgęsek wędzony parzony. Wręczono go prezesowi - Mirosławowi Szałkowskiemu.

W plebiscycie wyróżniono także Michałki Zamkowe z Wawelu firmy Wawel SA. Certyfikat za Jakość produktu odebrała Karolina Bukała, rzeczniczka prasowa firmy Wawel SA.

Certyfikat w tej kategorii trafił także do firmy Słoneczna Tłocznia Sp. z o.o. s.k.a. - za linię soków naturalnie mętnych NFC Słoneczna Tłocznia. Nagrodę odebrał prezes Stanisław Krzyżak.

Kolejnym wyróżnionym produktem są Warzywa na patelnię firmy Iglotex SA. Certyfikat trafił w ręce Pawła Nowakowskiego, członka zarządu.

Certyfikat w kategorii Jakość produktu otrzymała także Dobra Wołowina QMP - produkowana przez Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Nagrodę odebrał Jerzy Wierzbicki, prezes Zrzeszenia.

Ostatni certyfikat w tej kategorii otrzymał Merci Chef! Serek kozi do smarowania firmy Eurial Polska Sp. z o.o. Odebrał go Krzysztof Sambork - general manager firmy Eurial Polska Sp. z o.o.

Podczas gali wręczono również Certyfikat szczególny, gdyż jego laureat został wyłoniony w drodze głosowania internautów-czytelników serwisu portalspozywczy.pl. Certyfikat ten otrzymały Flaki pałuckie w pomidorach firmy Pałuki E.M. Głuszczyńscy Sp. j. Nagrodę ponownie odebrał dyrektor Jakub Adamczewski.

Podczas V Forum Rynku Spożywczego wręczono również Nagrody Rynku Spożywczego 2013.

POLECAMY W SERWISACH