Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bacówka: Najwyższej jakości wędlin nie da się robić na szeroką skalę (wywiad)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-12-2017, 11:39
Bacówka: Najwyższej jakości wędlin nie da się robić na szeroką skalę (wywiad)
Dariusz Kucz, dyrektor handlowy Bacówka Towary Tradycyjne, fot. mat. pras.

O historii firmy Bacówka Towary Tradycyjne, obecnej działalności i planach na bliższą oraz bardziej odległą przyszłość rozmawiamy z dyrektorem handlowym Dariuszem Kuczem.

Bacówka Towary Tradycyjne specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych. Jakie były początki? Skąd pomysł na taką specjalizację?

– Nie jesteśmy dużą firmą. Nasza produkcja w skali roku to często miesięczna produkcja wiodących zakładów mięsnych. Najwyższej jakości wyrobów wędliniarskich czy garmażeryjnych nie da się robić na szeroką skalę. Produkt zrobiony ręcznie w domu zawsze będzie inny od produkowanego masowo. Od początku działalności towarzyszy nam dewiza, aby produkować niewiele, a dobrze. Kierując się mottem: „jakość, jakość i jeszcze raz jakość” od 15 lat budujemy markę Bacówka Towary Tradycyjne. Na sukces pracujemy, produkując najwyższej jakości wyroby i systematycznie edukując klientów w kwestii składu produktów.

Z wysoką jakością wyrobów wiąże się odpowiednio wyższa cena. Czy w pana ocenie polscy konsumenci akceptują ten mechanizm?

15 lat temu nasze produkty sprzedawały się bardzo trudno. Klienci nie mieli świadomości, czym różni się szynka za 30 zł od tej za 15 zł, oprócz ceny „z kosmosu”, jak mówili nasi odbiorcy. Nikogo nie interesował skład produktu czy wartości odżywcze. Alergenami też się nikt nie przejmował. Jednak dzięki cierpliwości oraz ciężkiej pracy całego zespołu klienci powoli przekonywali się, że lepiej kupić mniej, a zjeść zdrowo i dobrze.

Poprzez obecność i uczestnictwo w rozmaitych imprezach, czy to specjalistycznych, branżowych, czy też targach, jarmarkach bądź imprezach plenerowych, uzmysławialiśmy klientom, ile waży plasterek szynki z Bacówki, a ile plasterek szynki, w którym jest woda i wypełniacze itd. Tłumaczyliśmy, co składa się na cenę produktów Bacówki. Powoli konsumenci zaczynali rozumieć, że za wyższą ceną idzie najwyższa jakość bacówkowych wędlin. Jeśli weźmie się to pod uwagę, okaże się, że nasze produkty wcale nie są takie drogie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hmm 06-12-2017, 18:42:
Kiełbasa swojska najbardziej sprzedaje się w Europie ? Ja bym się tak nie chwalił, bo czy aby napewno spełnia wymogi odnośnie WWA i benz(a)pirenu, które zostały zmniejszone tylko dla POlski. Jeśli jest faktycznie tradycyjnie wędzona nie ma szans tych wymogów spełnić.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH