Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa - pełny wywiad

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2015, 15:29
Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa - pełny wywiad
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów (fot. zelaznastudio.pl)

O współpracy z dostawcami surowca mięsnego - rozmawiamy z Bogusławem Miszczukiem, prezesem Grupy Sokołów.

- Jak układa się Państwa współpraca z dostawcami surowca mięsnego?

- Współpracę w każdej dziedzinie dotykają mniejsze lub większe problemy i turbulencje. Z tego punktu widzenia, nie jesteśmy wyjątkiem. W przypadku dostawców trzody obserwujemy niestabilną sytuację w rentowności produkcji tuczników, zwłaszcza po zablokowaniu rynku wschodniego a także trudne do przewidzenia wahania cen skupu w Unii Europejskiej. Ponadto kłopotliwe bywa funkcjonowanie na rynku różnych form zakupu – szczególnie odczuwalne jest to w okresach mniejszej podaży żywca, kiedy nawet duzi dostawcy oczekują cen na wagę żywą i bardzo szerokich limitów wagowych, których my nie stosujemy.

- Czy problemem w tym obszarze jest rozdrobnienie produkcji? 

- Rozwój gospodarstw nastawionych typowo na opas bydła i większą skalę produkcji odbywa się bardzo powoli. W tym przypadku liczą się umiejętności w samej organizacji zakupu i jednoczesne uzyskanie odpowiedniego pH mięsa po uboju – jednego z kluczowych parametrów jakości mięsa. Po wprowadzeniu na rynek z sukcesem marki Uczta Qulinarna i szerokiej kampanii edukacyjno-promocyjnej, widzimy znaczny wzrost zapotrzebowania na surowiec. Sytuacja na rynku wołowiny wygląda optymistycznie i powinna zachęcać do inwestowania w hodowle bydła. Tym bardziej, że w Polsce są do tego znakomite warunki.

- W jakim stopniu zakłady korzystają Państwo z polskiego surowca mięsnego a w jakim sprowadzają go z zagranicy?

- Wszelkie formy współpracy, jak i zakup żywca rzeźnego, Grupa Sokołów opiera na rynku polskim. Zakupy żywca z innych krajów UE stanowią znikomy i nieistotny procent w całości dostaw. Sokołów kupuje żywiec w sumie od ponad 4500 podmiotów - ok. 2000 dostawców wieprzowiny i 2500 dostawców wołowiny. Zarówno wśród dostawców trzody, jak i bydła, są podmioty, np. dealerzy, grupy, spółdzielnie czy zrzeszenia, które dostarczają żywiec od znacznie większej ilości pojedynczych rolników. Nie jesteśmy więc w stanie dokładnie określić jak duża jest liczba pojedynczych polskich rolników, od których pochodził żywiec do uboju.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH